Aktuális

Jól kereshet itthon is, ha tapasztalt

Bors

Létrehozva: 2017.11.30.

Manapság nincsenek könnyű helyzetben az álláskeresők, korosztálytól és végzettségtől függetlenül sokaknak nehéz dolga van. De a kor nem csak hátrányt jelenthet, bizonyos szakmáknál kifejezetten előnyös, ha már elmúlt bőven 25 éves.

1. A gyakorlat előny

A gazdasági válság után rengeteg cégnél voltak leépítések. A munkájukat vesztett szakemberek közül sokan képezték át ma­gukat, például coach-ká. A karrier-tanácsadó tipikusan az a szakma, amelyre meg kell érni, és ahhoz, hogy hitelesen dolgozhasson benne, otthonosan kell mozognia az adott területen. Ez pedig már valószínűbb 35 év felett, mint huszonévesen.

2. Az idősebb dada kapósabb

A gyermekfelügyelet itthon és külföldön is kortalan szakma, sőt előnyt is jelenthet, ha elmúlt 35 éves. Főleg, ha vannak gyerekei és ezáltal jócskán tapasztalatai. Nem ritka az olyan bébiszitter-hirdetés, amelyben meghatározzák, hogy csak bizonyos kor feletti alkalmazottat keresnek.

Sok a rossz élmény

Talán a pályakezdők és a 35 év felettiek helyzete tűnik a legbajosabbnak: utóbbiak sokszor úgy érzik, kiöregedtek, és már nincs helyük a munkaerőpiacon – ehhez sajnos a rossz tapasztalatok is hozzájárulnak – írja a Femina.hu. Pedig ez nem igaz, sőt vannak olyan szakmák, ahol kifejezetten előnyös, ha a jelentkező már nem a húszas éveit tapossa.

3. Komolyságot sugall a kor

Egyre több cég keres értékesítőket, hisz szeretnék eladni a portékájukat. A jó hír, hogy általában betanított munkáról van szó, és szépen lehet vele keresni. Sok vállalat direkt a harmincas, negyvenes vagy e feletti korosztályból keres alkalmazottakat, mert ők fellépé­sükkel biztonságérzetet adnak az ügyfeleknek.

4. Fiatalság, kevés rutin

Ugyanez igaz az ingatlanszakmára. Ha valaki milliókat költene egy lakásra vagy házra, a döntés kockázata miatt a vásárlók jobban megbíznak egy harmincöt év feletti ingatlanértékesítőben, mint egy fiatalabb, tapasztalatlanabb ügynökben.

5. Nem feltétel a nyelvtudás

Azzal együtt, hogy az elmúlt években sok család költözött másik országba, többen keresnek olyan háztartási alkalmazottat, akik beszélnek magyarul. Ha külföldön szeretne elhelyezkedni, figyelje a házvezetőnői állásokat, egyrészt jól lehet velük keresni, másrészt nem szükséges a felsőfokú idegennyelv-tudás, és sokszor kifejezetten kérik, hogy 35 feletti nők jelentkezzenek. Talán a ház asszonya így még inkább biztonságban tudja az urát.

Külföldi cégek itthon is

Sokkal több és jobb esélyük van a 35 év felettieknek a munkaerőpiacon, mint pár éve – mondja Tóth András, a Cvonline.hu marketingvezetője. Sokan vándorolnak külföldre, de egyre több külföldi cég jelenik meg hazánkban, akik rengeteg új nyitott pozíciót hirdetnek meg, és várják a tapasztalt munkaerő ezreit. A munkáltatók részéről szemléletváltás is történt: inkább tapasztaltabb munkaerőt alkalmaznak, már nem sajnálják megfizetni a képzettségüknek megfelelő bérezést, mert tudják, hogy megfelelő szakértelem híján hosszú távon nem lesznek képesek üzletileg eredményesek maradni.

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek