Hatalmas divat, de még ennél is nagyobb üzlet az avokádó, ami az egyre elterjedtebb növényi táplálkozás egyik alappillére (is). A babérfélék közé tartozó növény termesztése miatt csak Mexikóban évente 20 ezer hektár erdőt irtanak ki, hogy lépést tudjanak tartani a folyamatosan növekvő piaci igényekkel. Az avokádóültetvények ráadásul rengeteg vizet igényelnek, ezzel is megnehezítve a környező erdős területek vízellátását.
Emellett létező fogalom lett az avokádóbűnözés is, ami Új-Zélandon vált komoly problémává, ahol a szintén egyre növekvő igények kielégítése miatt éjszakánként az ismeretlen tettesek meglopják a helyi termelőket, hogy aztán kisebb standokról árulják a szerzeményt. Arról nem is beszélve, hogy a többnyire saját egzisztenciával nem rendelekző Y-generáció tagjai mennyit képesek áldozni arra, hogy a divatos étel a tányérjukon kössön ki, és ezzel mennyi mindenről mondanak le.
Az avokádót némi körültekintéssel be lehet szerezni legális farmokról is, ha nem akarjuk táplálni az illegális ipart, se a környezet pusztítását. Ehhez nyújthat segítséget a Marks & Spencer új csodája, a Spanyolországban gondos nemesítéssel előállított mag nélküli avokádója, ami a gyümölcs rajongóinak maga a megtestesült ajándék. A „koktélavokádónak” keresztelt gyümölcs némileg kisebb a megszokott méretnél, 5-8 centiméter hosszúságú, a héja pedig ehető. A vajpuha gyümölcshúshoz ezután tehát akadály nélkül férhet hozzá bárki. Az igazság része, hogy a koktélavokádót eddig a drágább párizsi éttermekben lehetett megkóstolni, de talán hamarosan több helyre is eljut, a brit üzletekbe idén már került is belőlük.