A hagyományosnak számító cukor és méz lehetséges helyettesítői a mesterséges édesítőszerek, melyeket a legtöbben azért használnak, hogy kevesebb kalóriát fogyasszanak. De tényleg előnyösen hatnak a fogyókúrára?
Becsapják az agyunkat
Igaz, hogy az emésztőrendszer nem bontja le vagy nem hasznosítja a mesterséges édesítőszereket, ezért sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak a hagyományosakhoz képest. Ám a cukorhoz hasonlóan ezek az édesítők is képesek működésbe hozni a nyelven található édességérzékelő receptorokat, amik jeleket küldenek az agynak, hogy most édességet eszünk – írja a Femina. Fontos különbség még, hogy sokkal édesebbek.
Édesebbek, mint a méz
A mesterséges édesítőszerekből rendkívüli édesítőerejüknek köszönhetően jóval kevesebbet kell használni, mint a cukorból, ám emellett alacsonyabb a kalóriatartalmuk is. Éppen ezért azt lehetne gondolni, hogy ezek egyáltalán nem hizlalnak. Létezik azonban az édes ízű szereknek egy indirekt hatása is, melyre javarészt állatkísérletek mutattak rá, éppen ezért fontos, hogy ne csak az ízüket és az árukat vegyük figyelembe, amikor ilyen termékeket vásárolunk.
Éhséggel válaszol a szervezet
Egy amerikai kutatásban a tudósok a patkányoknak adtak édes folyadékot, egy esetben cukorral, másik esetben szacharinnal ízesítve, valamint korlátlan mennyiségű tápot kaptak. A tanulmányi időszak végére a mesterséges édesítőszerrel itatott rágcsálók nagyjából négyszer annyit ettek, mint a cukrot fogyasztó társaik. Ez a mesterséges édesítőszerek étvágynövelő hatására bizonyíték, mely annak köszönhető, hogy a szervezet az ízük érzékelésekor inzulinválasszal reagál, mely normális esetben a sejtek táplálásában venne részt. A beérkező cukor azonban elmarad, így a szervezet éhséggel válaszol.
Zsírosít a szacharin
A tudóscsoport egy másik kutatásában a patkányok szacharinnal és Ace K mesterséges édesítőszerrel, valamint cukorral ízesített joghurtot kaptak, ám ismét a cukrot fogyasztó csoport maradt karcsúbb. Mindkét esetben a mesterséges édesítőszerek a patkányok szervezetének kalóriabevitelt szabályozó rendszerét zavarták meg.
Ugyanezt támasztotta alá egy másik kutatás is, mely 78 694 nő esetét vizsgálva állapította meg azt, hogy akik több mesterséges édesítőszert fogyasztottak, zsírosabbak voltak, mint azok, akik kevesebbet.
Szigorú étrend a titok
Emellett azonban zajlott egy szintén amerikai kutatás is, melynek során a részt vevő emberek szigorúan kalória-kontrollált étrendet kaptak, melynek diétás üdítők is részét képezték. A kutatás kimutatta, hogy akik nem az étvágyukat követve táplálkoztak, így az étrend és a mozgás eredményeként kalóriadeficitet hoztak létre, azok súlyt adtak le a mesterséges édesítőszerek ellenére is.
Ez tehát arra mutat rá, hogy egy szigorúan betartott étrendbe beleférhetnek a mesterséges édesítőszerek, ám a diéta jóval kínzóbbnak tűnhet étvágynövelő hatásuk miatt. Amennyiben ehelyett egészségesebb, kalóriaszegényebb táplálékokra áttérve szeretne súlyvesztést elérni, akkor fogyasztásuk semmiképpen nem ajánlott, hiszen a kalóriabevitel megfelelő érzékelését rontják.
Cukorhelyettesítők a laboratóriumból
A mesterséges édesítőszerek alatt Európában általában a következő vegyületeket értik.
• Szacharin: a cukornál hétszázszor édesebb anyag, melyet folyékony vagy tabletta formában is sokan használnak kávé vagy édes ételek ízesítéséhez.
• Szukralóz: hatszázszor édesebb, mint a cukor, melynek helyettesítésére kifejlesztették. A diétás ételeken E955-ként jelölik.
• Aszpartám: számos diétás üdítő fontos összetevője, de magában is beszerezhető. Mintegy kétszázszor édesebb a cukornál. Hizlaló hatásáról tudományos vita zajlik, a súlygyarapodást alátámasztó hatásáról kutatások is készültek.
• Aszpartám-aceszulfám só: 350-szer édesebb a cukornál, legkönnyebben online rendelésen keresztül szerezhető be.
• Neotame: 8-13 ezerszer erősebb ízű a cukornál, por formájában, többnyire online kapható.
Válasszon természetes édesítőket!
Az alábbi természetes édesítőszerek jó alternatívát jelentenek a cukor és a mesterséges anyagok helyett
is a fogyókúra során.
Stevia, Xilit, Édesgyökér-kivonat, Szerzetesek körtéje, Agavészirup, Maltit, Juharszirup