Aktuális

Állatkerti körkép: nem mindenki didereg a mínuszokban - cuki fotók

P. Zs.

Létrehozva: 2018.02.27.

<p>Az állatkert néhány lakója számáraa farkasordító hideg hozza el a földi paradicsomot. A szibériai tigrisnek meg sem kottyan a mínusz 10 fok, ő a mínusz 45-höz szokott.</p>

Miközben az emberek az összes létező ruhadarabot igyekeznek magukra erőltetni a napokban, az állatkert néhány lakója vastag bundát növesztett és kifejezetten örül a zimankónak.

– A legtöbb állatunknak megoldott, hogy fűtött környezetben vészelje át a telet, de a szibériai tigrisek, a pingvinek, a jegesmedvék és a hóbaglyok kifejezetten örülnek az ilyen időjárásnak. Ilyenkor persze a jegesmedvéknek sincs annyira kedvük fürdőzni a me­dencéjükben, és több energiát is használnak fel, vagyis többet kell enniük – mondta a Borsnak Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

A jegesmedvék csak most élnek igazán, és elő is adják a show-t: csókolózva hevernek a medence partján. Még a talpukra is szőrt növesztettek ezek a mackók, vastag bundájuknak köszönhetően egyáltalán nem adnak le hőt. Egyetlen testrészük fázhat csupán: az orruk hegye.

* * *

A leopárd az afrikai szavannák lakója, azt gondolnánk, hogy irtózik a hidegtől. A fővárosi állatkert leopárdja azonban vastag bundát növesztett télre, bemutatva ezzel, hogy az alkalmazkodás nagymestere.

* * *

A legnagyobb nyugalommal lubickolnak még a hideg vízben is a vastag bőrű fókák a medencéjükben. Ők életük nagy részét a sokszor jeges vízben élik, de utódaikat a jégtáblákon hozzák világra. Őket is óvja a fagytól a bőrük alatti zsírréteg, így aztán fittyet hánynának arra is, ha befagyna a medencéjük.

* * *

A szibériai tigrisek a nevükben hordozzák a manapság tapasztalható extrém hideget. Álmosan lustálkodnak a kifutójukban. Nem is csoda, ők akár a mínusz 45 fokot is el tudják viselni, köszönhetően hosszú, vastag bundájuknak, és a bőrük alatti ötcentis zsírrétegnek. 

* * *

Óvatosan les a látogatókra a hóbagoly, neki egészen álmosító a nappali fény, már a jóval hidegebb éjszakára vágyik. Ők egyébként az Északi-sarkkör hideg területei mentén élnek, főleg Grönlandon, Izlandon, Kanadában és az Egyesült Államokban. A baglyok közül ők élnek a legészakibb területeken.

* * *

A pápaszemes pingvinek tulajdonképpen kakukktojásnak számítanak, hiszen az élőhelyük Dél-Afrika partvidéke. Nekik nincs szükségük olyan vastag tollazatra, mint társaiknak. De ez sem akadály, így tulajdonképpen nem kell nyáron hűteni, télen pedig fűteni a pingvineknek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek