Aktuális

Milliókat érnek a magyar zsaru rendőr relikviái

Címkék
gyűjtemény

Bors

Létrehozva: 2018.02.01.

Több ezer rendőrrelikviát halmozott fel a kilencvenes évek óta egy békéscsabai rendőr. Tomka György nem mindennapi gyűjteményét a Föld összes kontinenséről származó, eredeti rendőrségi karjelvények, kalapok és egyenruhák alkotják.

– Karjelvényből több mint 2000, sapkából 250 körül, egyenruhából 70 darabom van. Kedvenceim a jellegzetes Bobby nevű angol rendőrsap­kák, amelyekből nekem van a legszínesebb gyűjteményem az or­szágban – avatja be a Borsot György, aki harminc éve dolgo­zik a Készenléti Rendőrség kö­telékében.

Az egyenruhák tárolása hely­igényes, ezért a sapkák és a ruhák egy része Budapesten, a Készenléti Rendőrség múzeumába került. A gyűjtő később ezért is maradt inkább a jelvényeknél, mert ezeket otthon, akár egy mappában is tudja tárolni.

– Az egész kollekció több milliót érhet, de nekem nem volt annyira költséges. A jelvények nagy részét cseréltem, de a sapkákból is csak az elején vettem néhányat. Ha most kezdeném, már sokkal drágább lenne – magyarázza a férfi, akinek története még a kilencvenes évek közepére nyúlik vissza. Akkoriban gyalogos szolgálatot teljesítve járta a főváros utcáit, ahol a saját országukban szintén rendőrként dolgozó turistákkal kezdett a cserélgetésbe.

György társaival megalapította a Magyar Rendőrrelikvia-gyűjtők Egyesületét is, így könnyebben megy a gyűjtemény bővítése. Nagyon büszke arra a New York-i rendőrsapkára, amely pontosan ugyanolyan, mint amilyet az amerikai sorozatokban is látni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek