Aktuális

Piszkos tizenkettő: Ezek a legszennyezettebb termések

Címkék
termés

Zs.V. 

Létrehozva: 2018.02.01.

Az egyik amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben megvizsgálja a zöldségek és gyümölcsök peszticid-szermaradványait, amely az egészségre és a környezetre is káros lehet.

Forrás: Thinkstock

A legtöbb vegyszert tartalmazza

1. Eper

2. Spenót

3. Nektarin

4. Alma

5. Őszibarack

6. Körte

7. Cseresznye

8. Szőlő

9. Zeller

10. Paradicsom

11. Paprika

12. Burgonya

(Az amerikai környezetvédelmi szervezet listája.)

Mik azok a peszticidek?

Más néven növényvédő szerek olyan anyagok és annak keverékei, melyek alkalmazásának a célja a növények, termények védelme, és a terményre káros élőlények távol tartása, valamint elpusztítása. Ezekkel a szerekkel óvatosan kell bánni, mivel az összes peszticid méreg, emiatt is készült jogi szabályzat az anyagok felhasználásáról. Azonban előfordul, hogy a gyökérzöldségekben olyan vegyszerek nyoma is kimutatható, amivel azokat a növényeket nem is kezelték. Ha ugyanis szennyezett a termőtalaj, abból a szennyeződéseket magukba tudják szívni.

Mit okoz a szervezetben?

A növényvédő szerek fejlődési rendellenességeket okozhatnak a magzatnál, illetve fejlődésbeli problémákat a gyermekeknél, valamint a felnőtteknél komoly zavarokat okozhatnak az endokrin rendszer működésében. Sok terményben többféle peszticidek, növényvédő szerek maradványai is megtalálhatók kis mennyiségben. Egyes szerek pedig sajnos felerősíthetik egymás hatását.

Az áruházak is figyelnek

Nem csak a hatóságok figyelik a jogszabályban előírt növényvédő szer maradék tartalom határértékének betartását, hanem a termelők, beszállítók, sőt még az áruházak is. Az ellenőrzés három szinten megy végbe, amelynek első állomása a termelői kontroll. Számukra fontos, hogy olyan anyagokkal dolgozzanak, amelyek a lehető legbiztonságosabbak, emellett legálisak. Az áruházak semmiképp sem szeretnék, ha nem megfelelő minőségú áru kerülne a vásárlók asztalára, így a különböző boltok is végeznek ellenőrzéseket.

Hogyan védekezzünk?

Választhatjuk a bio gazdaságokból származó zöldségeket és gyümölcsöket, viszont hátránya, hogy ezek általában jóval drágábbak, mint a kereskedésekben megtalálható társaik. Az alapos mosás bár hasznos, azonban nem tudunk a vegyszerek száz százalékától megszabadulni. A legjobb megoldás az almaecetes áztatás: Tegyünk 5–6 liter vízbe fél liter almaecetet, a zöldségeket és gyümölcsöket rakjuk bele az oldatba, majd hagyjuk állni 15–20 percig. Ezután vegyük ki a vízből, és mossuk meg alaposan mindet. Tökéletes megoldás, mivel az almaecet a szennyeződések, baktériumok 98 százalékát eltávolítja és még egészséges is.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek