Az egyik amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben megvizsgálja a zöldségek és gyümölcsök peszticid-szermaradványait, amely az egészségre és a környezetre is káros lehet.
Forrás: Thinkstock
1. Eper
2. Spenót
3. Nektarin
4. Alma
5. Őszibarack
6. Körte
7. Cseresznye
8. Szőlő
9. Zeller
10. Paradicsom
11. Paprika
12. Burgonya
(Az amerikai környezetvédelmi szervezet listája.)
Mik azok a peszticidek?
Más néven növényvédő szerek olyan anyagok és annak keverékei, melyek alkalmazásának a célja a növények, termények védelme, és a terményre káros élőlények távol tartása, valamint elpusztítása. Ezekkel a szerekkel óvatosan kell bánni, mivel az összes peszticid méreg, emiatt is készült jogi szabályzat az anyagok felhasználásáról. Azonban előfordul, hogy a gyökérzöldségekben olyan vegyszerek nyoma is kimutatható, amivel azokat a növényeket nem is kezelték. Ha ugyanis szennyezett a termőtalaj, abból a szennyeződéseket magukba tudják szívni.
Mit okoz a szervezetben?
A növényvédő szerek fejlődési rendellenességeket okozhatnak a magzatnál, illetve fejlődésbeli problémákat a gyermekeknél, valamint a felnőtteknél komoly zavarokat okozhatnak az endokrin rendszer működésében. Sok terményben többféle peszticidek, növényvédő szerek maradványai is megtalálhatók kis mennyiségben. Egyes szerek pedig sajnos felerősíthetik egymás hatását.
Az áruházak is figyelnek
Nem csak a hatóságok figyelik a jogszabályban előírt növényvédő szer maradék tartalom határértékének betartását, hanem a termelők, beszállítók, sőt még az áruházak is. Az ellenőrzés három szinten megy végbe, amelynek első állomása a termelői kontroll. Számukra fontos, hogy olyan anyagokkal dolgozzanak, amelyek a lehető legbiztonságosabbak, emellett legálisak. Az áruházak semmiképp sem szeretnék, ha nem megfelelő minőségú áru kerülne a vásárlók asztalára, így a különböző boltok is végeznek ellenőrzéseket.