Aktuális

Spájzoljon be tojásból, jön az  áremelkedés!

Zs.V. 

Létrehozva: 2018.02.14.

Forrás: Végh István

Készüljön fel: drágább lesz a tojás! Tavaly év végén átéltük már a sokkot, hiszen teljesen váratlanul, egyik pillanatról a másikra 20-30 forintot emelkedett a tojás ára. Az árrobbanás után visszaesett ugyan egy kicsit, de a helyzet nem javul, sőt… 

Mikor lesz már ennek vége?  A Központi Statisztikai Hivatal adatai hozták azt, amit a pénztárcánkon tapasztaltunk. Elképesztő, de több mint negyven százalékkal drágábban juthattunk tojáshoz az utóbbi időben, mint például egy évvel korábban. 

Tavaly a madárinfluenza-járvány, illetve a fipronilos rovarirtó szeres szennyezettség miatt ugrott meg a tojás ára, egyelôre nem tudni, most miért fog az ára növekedni. Ahhoz képest jobb a helyzet, de nem sokáig. 

Mitől függ a méret?

– A tyúk körülbelül húszhetes korában kezd el tojni, és körülbelül 26-28 hetes korára már majdnem mindennap várhatjuk a tojásokat, de ilyenkor még ne számítsunk túl nagyra – mondta lapunknak Kaldenekker Ferenc, a Kaldenekker Bt. ügyvezetője.

– Először csak S-es méretűeket kapunk, majd később, ahogyan öregszik az állat, úgy nő a tojások mérete is. Azonban legyünk óvatosak, mivel az öregedéssel együtt a tojóképesség is hanyatlásnak indul, és a héj szilárdsága is sokat romlik. Ez azt jelenti, hogy törékeny lesz a tojás. A háztáji tartásnál számoljuk bele a pihenőidőszakokat is, amikor jócskán visszaesik a tojások száma – magyarázta a tenyésztő, aki egy praktikát is megosztott velünk: megfelelő táppal lecsökkenthetjük az állat pihenőidőszakát. 

– Rájuk nézve ez egyáltalán nem káros. De a legfontosabb az, akármennyire tűnik furcsának, hogy ne stresszeljük az állatokat például azzal, hogy sűrűn változtatjuk a helyüket, vagy új egyedeket viszünk az állományba, mert ettől visszaeshet a tojóképesség. Rosszabb esetben pedig megeszik a terméküket vagy egymást is bánthatják – mondta el a férfi. 

Hazánkban olyan nagy mennyiségben tenyésztik a tyúkokat, hogy nemigen van szükségünk külföldről behozott termékekre. 

Ezzel helyettesíthetjük: 

– Érett banán (1 db = 1 to­jás) Villával összetörve kitűnően helyettesíti a tojást, viszont a sütemények ízesítésénél vegyük számításba a banán cukortartalmát is. 

– Chiamag (1 evőkanál + 3 evőkanál víz = 1 tojás) Ke­verjük össze a magot és a vizet, majd hagyjuk állni addig, amíg zselés állagú lesz. 

– Almaszósz (¼ bögre = 1 tojás) A bolti, de akár az otthoni verziót is használhatjuk.

– Tofu (3 dkg = 1 tojás) Összeturmixolva vagy összenyomkodva használjuk, és kedvünk szerint ízesíthetjük is.

– Lenmag (1 evőkanál + 3 evőkanál víz) Hasonlóan a chiamaghoz hagyjuk, hogy kicsit magába szívja a nedvességet a mag, és zselés állagú legyen.

Ecettel is jó a piskóta

Bár első hallásra elképzelhetetlennek tűnik piskótát készíteni tojás nélkül, ám egy kis konyhai trükkel ez sem lehetetlen. Ha a szokásos tésztánkhoz tojás helyett szódabikarbónát, citromlevet vagy ecetet használunk, akkor hasonlóan magas, laza, buborékokkal teli piskótatésztát kaphatunk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek