<p>Ön is kidobja a tojás héját? Ne tegye! Jótékony hatásai miatt vétek lenne veszni hagyni, annyi mindenre felhasználható. </p>
A húsvéti sütés-főzés alatt több tojás fogy az átlagosnál, így a háztartásokon belül is megnövekszik a szemetesben a héjak mennyisége. A tápanyaggal teli héjjal nem érdemes a kukát etetni.
Kalciumpótlásra kiváló
Ha kell, az állatok is megeszik a tojáshéjat, nem véletlenül: kalciumpótlásra tökéletes a porrá zúzott héj. Főzés után a héjakat sütőben alaposan süssük meg, hogy elkerüljük a szalmonellamérgezést, és alaposan kiszáradjon. Ha már barnul, vegyük ki, és darálóval őröljük porrá. Mielőtt eltesszük, szűrjük le, hogy a megmaradt nagyobb darabok ne kerüljenek bele. Egy kiskanálnyi port beleszórhatunk például főzelékbe, vagy joghurtba.
Szebbé teszi a növényt
A kinti kertészkedéssel még pár napot várnunk kell, de bent már ültethetünk. A tojást ne félbe törjük fel, hanem úgy, hogy nagy része ép maradjon. A lyukba töltsünk földet és ültessük el benne a magokat. A tojásokat állítsuk vissza a tartóba, majd ha már kikeltek, a kis vázával együtt elültethetjük a kertben. Növényünk szebb lesz, mert a héjból feloldódnak a tápanyagok.
Sajgó ízületekre
A tojás glükozamin-, hialuronsav-, valamint kollagéntartalma miatt enyhíti az ízületi fájdalmakat. A héjakat törjük apróra, majd tegyük üvegbe és töltsünk rá almaecetet. Hagyjuk állni addig, amíg a tojáshéjak feloldódnak, majd a levet kenjük a fájó pontra.
Varázsol
A tojásfehérje és héja bőrregeneráló hatású. Utóbbit szárítsuk ki sütőben, majd zúzzuk apróra. A fehérjét verjük habbá, és keverjük hozzá a darabkákat. Óvatosan kenjük az arcunkra, vigyázzunk, nehogy megvágjuk magunkat a darabkákkal. Hagyjuk az arcunkon, amíg a krém megszárad, majd langyos vízzel mossuk le.
Ápol
A körmünk melletti bőrt is puhává teszi. A héjból törjünk le egy darabot és a belső felével tegyük a körömágyunkra.
Romlandó ételt, süteményt két óránál tovább ne tároljunk szobahőmérsékleten, mivel a baktériumok langyos helyen gyorsan szaporodnak – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal. A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. 2–3 napnál tovább ne tároljuk a hűtőszekrényben. A főtt tojás kivétel: legfeljebb egy napig tároljuk hűtés nélkül, és minél előbb együk meg. Ha túl soknak találjuk az elkészített ételeket, fagyasszuk le, de 2–3 hónapon belül fogyasszuk el. A sonka tárolása attól függ, hogy milyet vettünk. A hagyományos nyers füstölt sonkát nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrényben tárolni.