5 hónapig volt intenzív osztályon egy meg nem nevezett nő, miután házi zöldbab konzervet is ettek vacsorára. Fiuk a szaga miatt visszautasította, így ő nem szenvedett mérgezést. A német férfi és nő a botulizmus áldozata lett. A 47 éves asszony először kettős látásra panaszkodott, majd nem tudta kinyitni a szemét, a végén már beszélni és járni sem tudott. A vérnyomása az egekbe szökött, láza lett. Bár CT és MRI vizsgálaton is járt, három napig nem derült ki, mi támadta meg a szervezetét.
Mikor légzőszervi elégtelenség lépett fel nála, már csak a gépek tudták életben tartani. Az 51 éves férje egy nappal a panaszok jelentkezése után, hasonló tüneteket kezdett el produkálni. Bár ő képes volt járni, mivel csak kisebb mennyiséget fogyasztott el konzervből. A fiú egyetlen egy dolgot tudott csak mondani, amit a szülei fogyasztottak, ő viszont nem, és ez a zöldbab volt. “Bár a gyerek jelen volt a vacsoránál, a konzervből nem fogyasztotta a szaga miatt” - írja a Journal of Medical Case Reports.
Végül vérvizsgálatból mutatták ki a botulizmust, de az orvosok nem adták be az antitoxint, mivel több mint 72 órája fogyasztott a babból a nő, mire rájöttek mi állhat a neurológiai tünetek mögött. A német szabályok szerint csak a mérgezést követő 24 órában lehet az ellenanyagot beadni a páciensnek. A nőt öt és fél hónappal később lehetett levenni a lélegeztetőgépről, majd 11 hónappal később mehetett haza egy rehabilitációs kórházból . A férj viszont egy hónappal a zöldbab fogyasztása után után már képes volt önállóan lélegezni, és nyolc hónappal később haza is térhetett.
Bár a tüneteik megszűntek, teljesen legyengült a szervezetük, amely nem is biztos, hogy valaha visszanyeri korábbi ellenállóképességét.
Mi az a botulizmus?
A botulizmus (a latin botulus, "kolbász" szóból) egy ritka, de veszélyes paralitikus (bénulásos) betegség. A Botulinum toxin nevű idegméreg okozza. A botulin a legmérgezőbb ismert toxin. Blokkolja az idegrendszert, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozza. Ritkán használatos, népies magyar elnevezése: kolbászmérgezés. Kórokozója, a Clostridium botulinum anaerob, neurotoxint termelő baktérium anyagcsereterméke, amelynek méreganyaga zöldségekben is előfordulhat.