Évek óta nem pusztított akkora fagy a hazai baracktermésben, mint pár hete. Idén nagyon kevés lekvárnak való barackra lehet számítani. Ráadásul az üveggel is gondok lesznek.<br />
Forrás: Thinkstock
Nincs is jobb, mint a frissen kisült piskótára vastagon kent baracklekvár, amit saját maga főzött meg az ember előző nyáron. A háziasszonyokat azonban idén meglepetés érheti úgy a barack, mint a befőttesüveg árát illetően.
Arattak a mínuszok
Akárcsak hat évvel ezelőtt, amikor húsvétkor erős fagy tette tönkre a gyümölcsösöket, idén is nagy károkat okozott a barackosokban az időjárás. A Csongrád megyei Ruzsán például március 1-jén mínusz 23 fokban ment tönkre a barack, a helyi gazdák szerint a szokásos alig 10-20 százaléka az, ami megteremhet idén.
– A kajszibaracknál országosan szűk 10-20 ezer tonnás termésre lehet számítani. Jó évben 40 ezer tonna is megterem. Amikor sok és jó barack volt, jól alakultak az árak is, ám idén ennek a fordítottjára lehet számítani – mondta a Borsnak a Fruitveb Gyümölcstermelői Főbizottságának elnöke. Apáti Ferenc hozzátette: most még elég bizonytalan a helyzet, de több száz forintos drágulásra is fel kell készülni.
Leállt a gyár
Más miatt is nagy gondban vannak a termelők, illetve konzervgyárak. Február 11-én ideiglenesen – 80-85 napra – leállt ugyanis az ország egyetlen öblösüveggyára Orosházán a kemence cseréje miatt. Ezért befőttesüveg-hiány van.
– Már most sincsen készlet, és hónapokig nem is lesz, pedig nagyrészt májustól szeptemberig lenne rá szükség. Emiatt 20-30 százalékos emelkedésre számítunk az üveg árában, de ennél több is lehet – jósolta a Borsnak Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke.
15 üveg: + 2000 forint
És akkor számoljunk!
• Egy kiló barack ára, ha jó a termésátlag, 400– 450 forint, idén akár 600–750 forint is lehet kilónként.
• A 370 milliliteres üveg ára jelenleg 110 forint körül van, ha bejön a minimálisan várható, 20–30 százalékos drágulás, 130–170 forint is lehet.
• Egy kiló cukor 200–320 forint attól függően, milyet választunk.
• A legegyszerűbb módszer a lekvárfőzéshez a dzsemfix bevetése, ebből 4 kiló gyümölcshöz 3 tasak kell. Ez jelenleg 600 forintért szerezhető be.