<p>Nagyot fordult a világ: egykor még a görög eper számított kuriózumnak, ma már a magyar gyümölcsöt kell busásan megfizetnünk. </p>
A mostani gyümölcsök fóliában vagy üvegházban teremnek, így ha az út szélén szabad termésű felirattal ellátott eperbe botlik, számítson rá, hogy csalóval van dolga: még nincs itt az ideje.
Szamóca, eper vagy földieper?
A lédús piros gyümölcsöt mindenki epernek nevezi. Hibásan.
– Ezt a gyümölcsöt a kertészszakma dolgozói hivatalosan szamócának nevezik, viszont a köznyelvben és a piacokon is csak eper néven emlegetik – magyarázza Bálint gazda. – Az igazi eper azokon az út menti fákon terem, amelyek leveleivel valamikor a selyemhernyókat táplálták. Tehát az eperfán termő apró szemű gyümölcs, míg a szamóca nagy, szép vörös húsú finomság, ami talajhoz közel terem, erre utal a földieper kifejezés is.
Várni kell a beérésére
A termelők már most kijelentik: senki számára nem lesz gyümölcsöző az idei eperszezon. Ennek pedig egy oka van, az időjárás.
– A nagy hidegben a korai fóliások megfáztak, így sok gnóm fejlődik, és apró marad. Nagy probléma, hogy rájött a hirtelen meleg, most meg érik minden – kezdte lapunknak Csongrádi Balázs zsombóki termelő. – A fűtött fóliások múlt héten kezdtek el megjelenni a pultokon, átlag 2000 forintért kilónként. Jó három hét csúszásban vagyunk, ezért kiszámíthatatlan a piac. Egy biztos: a szabadföldi eperre még vagy két hetet várni kell, mert sehol sem tartanak. Horroráron lesz! – magyarázta a termelő.
Csak fóliás marad?
A magyar termelők szerint kezd elhalni a szabadföldi epertermesztés az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt.
– Amikor érésben van és a legszebb lenne, jön egy többnapos eső, amitől lerohad az összes. Ezért tűnik el nagyon gyorsan a piacokról. A vevők úgy gondolják, a magyar fóliás ízetlenebb, pedig nem igaz. Én azt mondom, ne csak szemre vásároljanak, nem mindig a nagy és szép a finom. Viszont… A görög eper nem rossz a szezon vége felé – mondta el Csongrádi Balázs, aki elárulta: az importgyümölcs kilónkénti átlagára 600 forint, a földieper akár 3000 forint fölött is lehet.
Ezért olcsóbb az importtermék
A magyar fóliában vagy üvegházban érett szamóca termesztése költséges, ezért adják drágábban. Aggodalomra azonban semmi ok, mert az elkövetkezendő hetekben lejjebb megy az ára, amint kikerül a földieper. Árakat egyelőre nehéz saccolni – mondta el a Borsnak dr. Apáti Ferenc, a Fruitveb alelnöke. Megtudtuk, a Spanyolországból és Görögországból érkező szamóca általában földi, a szállítása pedig nem kerül annyiba, mint az itthoniak termesztése. Nézzen szét alaposan vásárlás előtt, mert óriási különbségek vannak az árak között: ha szerencséje van, vidéken már 1200 forintért is vehet magyar epret.
Nepper útszéliek
A Bors megtudta: a Nébih szúrópróbaszerűen ellenőrzi a hazánkba érkező árukat, viszont még így is átverhetnek bennünket, ami gyakran ki sem derül. Az útszéli árusok és egyes piaci kofák ráálltak arra, hogy az olcsóbb külföldi termékeket magyar eperként árulják borsos áron. Megtehetik, mert nem ellenőrzik őket.
A piaci görög eper nagyobb és kívülről szebb, mint a magyar, kettévágva viszont látható a különbség. Kollégáink szerint a külföldről behozott gyümölcsnél édesebb és lédúsabb volt a hazai.