Aktuális

„Meleg étel ingyen, szeretettel” - hétköznapi hős, aki világéletében segítő munkát keresett

Bors

Létrehozva: 2018.05.27.

A népkonyhán nem alkalmilag, hanem folyamatosan meleg étellel etetik az arra rászorulókat.

„Meleg étel ingyen, szeretettel”. Ez a szöveg olvasható egy molinón Budapesten a Kőbányai bazárral szemben. A népkonyhát a Magyar Pünkösdi Egyház Humán Szolgáltató Központja működteti. Bodorló Borbála a Közösségi Misszió vezetőjeként lassan húsz éve elhivatottan foglalkozik elesett emberek segítésével.

– Békés megyében egy összetartó kis településen, Kétegyházán nőttem fel és éltem negyven évig – mondta a Vasárnapi Borsnak Bodorló Borbála.

Hárman voltak testvérek. Édesapja ácsként, édesanyja varrónőként dolgozott rengeteget. Ahhoz, hogy normális körülmények között nevelkedhessenek, az apa szabadidejében is dolgozott valamilyen építkezésen. Az általános iskolát követően a szomszédos városba, Gyulára járt gimnáziumba, és ezután lett szociális munkás hallgató főiskolás Szegeden. A tanulmányai mellett 18 évesen a hajléktalan ellátásban dolgozott a nappali melegedőben.

– Borzasztóan fontos volt a körülöttem élő hátrányos helyzetűek, rászorulók segítése. Ez nyugtatott meg és meg sem fordult a fejemben, hogy ne valamilyen segítő pályára menjek. Amikor munkát kerestem a főiskola mellett 18 évesen, akkor már az elköteleződésem egyértelmű volt. A felvételeimmel szakképesítés nélkül is lehetett a hajléktalanok körében dolgozni.

Amikor a hajléktalan ellátásban dolgoztam, nagyon fiatal voltam. A pozitív visszajelzés, egy kedves mosoly, vagy gesztus, vagy egy megerősítés, nagy lelkierőt adott.
Egy év után a családsegítő gyermekjóléti szolgálatnál dolgozott tovább, majd Kecskeméten másoddiplomázott, megszerezte a menedzseri képesítést, amivel vezetőként dolgozott Elek város szociális intézményében.

A tanulás sem maradt abba. Szociálpolitikus képzésre járt Budapesten egyetemre, és annak befejezése után most is egyetemista, szupervízornak tanul szintén a fővárosban. Ez a segítők segítésének a feladatát foglalja magába. Jelenleg a Magyar Pünkösdi Egyház Közösségi Miszsziójának vezetőjeként munkálkodik és szakmailag felügyeli a szociális ellátásokat.

Az egyházi szervezet intézményei a szociális ellátásnak minden formájával foglalkoznak, amiben – néhányat kiragadva – van idősgondozás, pszichiátriai betegek és fogyatékkal élők ellátása, illetve a népkonyhai étkeztetése azoknak, akiknek a megélhetéséhez, az életminőségének fenntartásához a napi egy tál meleg étel segítséget nyújt.

– Ez nem alkalmi, nem jeles napokhoz köthető, hanem az ellátást igénylők részére egy folyamatosan biztosított szolgáltatás. Jogszabály szabályozza a népkonyhai szolgáltatást, hogy hány kalóriát kell tartalmazni az egytálételnek. Célszerű olyan ételt kínálni, amit szívesen fogyasztanak.

Az igénybevételt is jogszabály rendezi. Mindenkinek biztosítja az egy tál meleg étel helyben elfogyasztását, aki önmagának ezt nem tudja biztosítani. Sajnos naponta szembesül a szolgálatunk azzal, hogy milyen sok rászoruló fordul hozzánk, így a Bibliából János apostol gondolatait idézném a segítő munkánkhoz, hogy „Ne szóval szeressünk, hanem cselekedettel és valóságosan” – mondta Bodorló Borbála.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek