Aktuális

Rákot okozhat a grill füstje

Bors

Létrehozva: 2018.05.30.

Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)

A grillezés során keletkező füstben lévő káros, rákkeltő anyagok bőrön át intenzívebben kerülnek be a szervezetbe, mint inhalálva – állapították meg kínai kutatók.

– A ruházat sem véd teljesen bizonyos káros anyagok bőrön át történő felvételétől – írta kollégáival Lao Csia-jung, a Csinani Egyetem kutatója az Amerikai Kémiai Társaság Environmental Science & Technology című tudományos lapjában megjelent tanulmányában.

Ezek az anyagok akkor keletkeznek, amikor zsír, szaft vagy olaj ég el a parázson, és a grillezett ételeken is lerakódnak. Akinek nagy mennyiségben vesz fel a szervezete ilyen szénhidrogéneket, annál jelentősen megnövekszik a rákhoz vezető bizonyos bélelváltozások és légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázata.

Lao és munkatársai húsz olyan fiatal férfi vizeletmintáját vizsgálták, akik Kanton városában két és fél órán át grilleztek. Egyharmaduk grillezett ételt evett, a hússütő közelében állt és belélegezte a füstöt.

Egy másik csoportjuk ugyanúgy a grill mellett állva belélegezte a füstöt, de nem evett az ételből, egyharmaduk pedig nem evett semmit és arcán maszkkal állt a közelben. Az elemzések szerint a bőrön át több káros anyagot vett fel a férfiak szervezete, mint a belélegzés útján.

A vizsgálat során kimutatott 16 különböző káros anyag a ruházatukon is lerakódott. A kutatók ezért azt javasolják, hogy a grillezők a sütögetés után öltözzenek át, és mossák ki ruháikat.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek