Olcsó, isteni, ráadásul öt perc alatt össze lehet dobni, és sokszor pont ennyi idő alatt el is fogy. A meggyszezon elmaradhatatlan kelléke a meggyes süti! De mi a titka?
Forrás: Thinkstock
Befőttel is ellenállhatatlan
A Street Kitchen magazin atyja, Fördős Zé a tojás és a cukor felverésével kezdi. Ezután hozzácsurgatja a kihűlt olvasztott vajat és habosra keveri. Majd jöhet a liszt, a tej és a sütőpor. 180 fokra melegíti elő a sütőt, amiben fél óra alatt aranybarnára sül a süti. – Nem csak friss meggyel működik. Ha van otthon fagyasztott, vagy meggybefőtt, akkor azonnal hozzá is láthat ehhez a tipikus vendégváró sütihez – magyarázta a gasztroblogger.
Ne piszkálja!
Sok háziasszony szenved attól, hogy összeesik a piskótája. Magyar Diána cukrász szerint egy apró trükk segít ezen. – Nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját, és ne szurkáljuk. Ha kész, kivesszük a sütőből, majd hagyjuk, hogy a saját hőjével együtt hüljön ki – magyarázta az Európa Rendezvényiroda munkatársa, aki elárulta azt is, hogyan érjük el, hogy ne süllyedjen le a piskóta aljára a meggy. – Több megoldás is létezik, az én bevált módszerem a következő: a meggyet jól lecsöpögtetem és zsemlemorzsába forgatom. Így szórom a piskótamasszába nagyon óvatosan. És biztosan lesz a sütiben mindenhol meggy, nem csak az aljában.
Dömping van a piacon
A pándi meggy után a legtöbbet termesztett fajta az érdi. Nem véletlenül: húsuk kemény, ízük kellemesen édes-savas. Dr. Apáti Ferenc, a Fruitveb alelnöke a Borsnak elárulta, az idei szezon kedvez a vásárlóknak. – Nagyon olcsó idén a meggy. Az ára az időjárás és a külföldi vevők elmaradása miatt csökken. Rengeteg van – mondta el az alelnök. A terméktanács elárulta, e héten mennyiségi torlódások alakulhatnak ki a piacokon a főfajták együttérése miatt. A Farmit legfrissebb adatai szerint a vidéki nagybani piacokon a hazai meggy bruttó termelői ára 190-350 forint között mozog. A legkevesebbet Szegeden kell fizetni a gyümölcsért.
Az őrlésen múlik
Hogyan készíthet még könnyedebb piskótát? A kulcsszó: az extra finom süteményliszt! Domján Anna cukrász elárulta, ezzel a hozzávalóval sokat lehet csalni. – Sütemény sütésénél általában a sima finomliszthez nyúlunk. Hiba! Főzéshez sem mindegy, melyik krumplit használjuk. A sütésnél is ezek az apró különbségek számítanak. A kimondott süteményliszt azért jó, mert az átlagosnál finomabbra van őrölve. Az ezzel készült finomságok könnyebben „feljönnek”, levegősebbek és puhábbak. Gondoljunk csak bele: jobban keveredik a vajjal és a sütőporral például – magyarázta a titkot a szakács, aki elárulta, a meggyet lisztbe forgatja mielőtt a tésztába teszi, hogy ne süllyedjen a süti aljára.
Háromféle lisztből készítem az alapját
Damniczki Balázs mestercukrász újított, megreformálta a klasszikus sütit. – A hagyományos meggyes süti liszttartalmát elosztottam háromfelé. Egyharmad rész zabliszt, egyharmad mandulaliszt és egy harmad sima liszt kerül bele. A süti szerkezetébe kell a liszt, mert különben szétesik. Sajnos ha csak zabliszt van benne, vagy egyéb más helyettesítő a sima liszt helyett, akkor már nem olyan az íze. A meggyet egy picit cukrozni kell. És fontos, hogy a tésztába ne margarint tegyünk, hanem vajat! – magyarázta a cukrász.