Az egész heti pörgés után jó érzés saját készítésű ételekkel kényeztetni a családot, de még jobb, ha mindez kevés idő- és energiaráfordítással megoldható. Ehhez ajánlok ma recepteket.
Elkészítési idő: 40 perc * Nehézség: 2
Hozzávalók (4 adag)
1 kg meggy kimagozva * 8 dl víz * 50 g marcipán * 1 kk őrölt szegfűszeg * 1 kk őrölt fahéj * 1/2 citrom leve és reszelt héja * 6 mentalevél * 1 tk vaníliakivonat, 1 csipet só * 1 kk keményítő * 2 ek mandulaliszt
Elkészítés: A kimagozott meggyet egy lábosban tegyük fel főni a vízben a reszelt marcipánnal, a vaníliakivonattal, a fűszerekkel, a citromhéjjal és a citrom levével együtt.
Amikor megfőtt, vegyük ki a meggyszemek egyharmadát, és tegyük félre a tálaláshoz.
Ezután botmixerrel pürésítsük a levest, adjuk hozzá a kevés vízzel simára kevert mandulalisztet és keményítőt, majd tegyük vissza a tűzre, és újra forraljuk fel, hogy besűrűsödjön.
Ha elkészült, tegyük vissza az egész meggyszemeket, keverjük hozzá az apróra vágott mentát, és fogyasztásig tegyük a hűtőbe.
Elkészítési idő: 45 perc * Nehézség: 2
Hozzávalók (4 adag)
500 g csirkemellfilé * 1-1 cukkini (sárga és zöld) * 1 piros kaliforniai paprika * 2 lilahagyma * 1 tk só
Elkészítés: A csirkemellet nagyobb kockákra vágjuk. A cukkinit karikákra, a paprikát szintén kockára, a lilahagymát negyedekbe vágjuk. Az előkészített alapanyagokat váltakozó sorrendben a nyársra húzzuk. A kész nyársakat grillsóval meghintjük, és állandóan forgatva, parázs fölött vagy forró grillserpenyőben megsütjük.
Sáfrányos rizs
Hozzávalók
1 tk sáfrány * 250 g rizs * 1 citrom leve * 50 g vaj * 1 kk só * 7 dl csirkealaplé
Elkészítés: A vajon enyhén megpirítjuk a rizst. Megsózzuk, felöntjük az alaplével, beletesszük a sáfrányt és a citromlevet, majd lefedve puhára főzzük.
Tipp: Vegetáriánusoknak gazdagíthatjuk egy kis gombával, így önálló fogás lehet.
Elkészítési idő: 40 perc * Nehézség: 2
Hozzávalók (12 adag)
200 g liszt * 150 g cukor * 100 g mandulaliszt * 1 csomag sütőpor * 4 egész tojás * 8 evőkanál olívaolaj * 10 evőkanál tej * 250 g rebarbara (megmosva, leszárítva) * 50 g darált pisztácia a tetejére
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, és egy olajozott, lisztezett tepsibe öntjük. A feldarabolt rebarbarát a tetejére szórjuk, és darált pisztáciával meghintjük. 3 percig előmelegített sütőben 220 fokon, majd további 20 percig 180 fokon sütjük. Kihűlés után szeleteljük.