A hagyományos vasárnapi rántott csirkének krumplipürével és uborkasalátával nincs párja – talán csak a frissen szedett cseresznyéből készült, ropogós házi rétes veheti fel vele a versenyt. Ki tudná ezt a menüt visszautasítani?
• Fogyókúrázók prézli helyett panírozzák a húst fűszerezett, darált zabkorpába vagy zabpehelybe, a lisztet váltsák ki tönkölyliszttel.
• Ízletesebb a panír, ha a prézlibe a só mellett borsot, chilit vagy zöldfűszereket kevernek.
• A prézli egy része kiváltható parmezánnal vagy más kemény reszelt sajttal. Keverhető hozzá kevés fokhagymapor, citromhéj vagy petrezselyem is.
• Prézli helyett darált dióba vagy zúzott kukoricapehelybe is lehet panírozni a húst. Sőt a zsemlemorzsát készítheti perecből vagy más, kiszárított, sós péksüteményből.
• Zsírmentes megoldást keres? Egy tepsit béleljen ki sütőpapírral, kenje át vékonyan olajjal. A hússzeletek kb. negyven perc alatt készre sülnek. (Félidőnél meg kell fordítani!)
Leves: Bazsalikomos zöldborsókrémleves
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók (6 adag) 50 dkg zöldborsó 20 dkg burgonya, 1l zöldség- vagy csirkealaplé, 5 ek olívaolaj, 1 nagy fej friss főzőhagyma, aprítva, 2,5 dkg friss bazsalikomlevél, 1 gerezd zúzott fokhagyma só, őrölt fekete bors, 1 dl sűrű tejszín
Elkészítés: A burgonyát megmossuk, majd héjastul megfőzzük. Kihűtjük, lehúzzuk a héját, kockára vágjuk és félretesszük. A hagymát és a fokhagymát megpároljuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk és rövid ideig pároljuk, mielőtt felöntjük az alaplével. Ezt követően forraljuk fel, főzzük további tíz percig, majd tegyük bele az apróra vágott bazsalikomot. Az 1/3-át merjük át a turmixgépbe, és a krumplival, a tejszínnel együtt pürésítjük, majd a masszát visszaöntjük a lábosba, elkeverjük az ép zöldborsóval, és főzzük együtt kb. öt percig.
FŐÉTEL: Rántott csirkecombok gyorspanírban
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók (4 adag) 8 lebőrözött csirkecomb 1 dl natúr joghurt 1 gerezd zúzott fokhagyma 16 ek liszt 2 tojás 20 ek zsemlemorzsa 1 l olaj a sütéshez
Elkészítés: A lebőrözött csirkecombokat tegyük egy nagyobb, zárható fedelű műanyag dobozba és sózzuk be. Locsoljuk meg a fokhagymás joghurttal, jól rázzuk össze, és hagyjuk lefedve így húsz percig. Akkor szórjuk rá a lisztet, és a dobozt lefedve alaposan rázzuk össze, hogy mindenhol befedje a húst. Verjük fel a tojást, öntsük a csirkecombokra, és ezzel is rázzuk össze. Szórjuk rá a zsemlemorzsát, újra rázzuk össze, majd a felforrósított olajban süssük őket aranybarnára.
KÖRET: Zelleres krumplipüré
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók (4 adag) 80 dkg krumpli 20 dkg zellergumó só 5 dkg vaj
Elkészítés: A kockára vágott krumplit és a zellert sóval, kevés vízben főzzük puhára, majd néhány evőkanál főzővíz hozzáadásával törjük össze, és a vajjal keverjük simára.
SALÁTA: Tejfölös uborkasaláta
Hozzávalók (4 adag) 40 dkg fürtös uborka 2 dl tejföl 1 gerezd fokhagyma 2 ek almaecet 1 kk só, ½ kk őrölt fekete bors
Elkészítés: Az uborkát meghámozzuk, karikára vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk. A fokhagymát összetörve a tejfölhöz adjuk, és az ecettel habosra keverjük. Az uborkát kinyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Ráöntjük a fokhagymás, ecetes tejfölt, majd összekeverjük, végül beszórjuk őrölt borssal.
DESSZERT: Cseresznyés clafoutis
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók (12 szelet) 4 tojás 10 dkg cukor csipetnyi só 3 dl tej 12 dkg búzaliszt 30 ml cseresznyepálinka 40 dkg friss cseresznye
A forma kikenéséhez: vaj
A tetejére: porcukor
Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat gépi habverővel felverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a csipetnyi sót, a tejet és a lisztet. Egy piteformát alaposan kikenünk vajjal, beleszórjuk a megmosott, kimagozott, lecsepegtetett cseresznyét, meglocsoljuk a pálinkával, majd ráöntjük a tésztát. 35-40 perc alatt sül meg – sütés közben a cseresznyeszemek feljönnek a tészta tetejére. Porcukorral meghintve tálaljuk.
DIÉTÁS TIPP: Cseresznyekrém joghurttal
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók (4 adag) 60 dkg natúr joghurt 30 dkg cseresznye 1 ek méz
Elkészítés: A megmosott, kimagozott cseresznyét a joghurttal és a mézzel összeturmixoljuk, majd poharakba adagoljuk, és fogyasztásig kihűtjük.
A nagymama receptfüzetéből
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Hozzávalók (20 darab) A tésztához 50 dkg liszt (BL55) 3,5 dl langyos víz 1 nagy tojás 1 csipet só 5 dkg olvasztott vaj (+5 dkg a tészta lekenéséhez) Porcukor a beszóráshoz A töltelékhez 30 dkg magozott cseresznye 15 dkg cukor 1 kk őrölt fahéj 10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd a tésztát kidolgozzuk, azután kétfelé osztjuk. Kidolgozás után a cipókat megolajozzuk, fémtállal lefedve pihentetjük félóráig, majd egy tiszta abroszon vékonyra nyújtjuk. A tésztát bekenjük olvasztott vajjal, beterítjük egész szélességében a magozott cseresznyével. Megszórjuk fahéjas cukorral és a zsemlemorzsával. A tésztát az abrosz segítségével gurítjuk fel. A töltött tésztagöngyöleget egyforma hosszú rudakra vágjuk, és tepsibe helyezzük. Beecseteljük olvasztott vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. harminc perc alatt megsütjük. Porcukorral beszórva kínáljuk.
Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata