Aktuális

Ilyen a megunhatatlan rántott csirke

Bors

Létrehozva: 2018.06.03.

A hagyományos vasárnapi rántott csirkének krumplipürével és uborkasalátával nincs párja – talán csak a frissen szedett cseresznyéből készült, ropogós házi rétes veheti fel vele a versenyt. Ki tudná ezt a menüt visszautasítani?

Kímélő megoldás

• Fogyókúrázók prézli helyett panírozzák a húst fűszere­zett, darált zabkorpába vagy zabpehelybe, a lisztet váltsák ki tönköly­liszttel.

• Ízletesebb a panír, ha a prézlibe a só mellett borsot, chilit vagy zöldfűszereket kevernek.

• A prézli egy része kiváltható parmezánnal vagy más kemény reszelt sajttal. Keverhető hozzá kevés fokhagymapor, citromhéj vagy petre­zselyem is.

• Prézli helyett darált dióba vagy zúzott kukoricapehelybe is lehet panírozni a húst. Sőt a zsemlemorzsát készítheti perecből vagy más, kiszárított, sós péksüteményből.

• Zsírmentes megoldást keres? Egy tepsit béleljen ki sütőpapírral, kenje át vékonyan olajjal. A hússzeletek kb. negyven perc alatt készre sülnek. (Félidőnél meg kell fordítani!)

Leves: Bazsalikomos zöldborsókrémleves

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók (6 adag) 50 dkg zöldborsó 20 dkg burgonya, 1l zöldség- vagy csirkealaplé, 5 ek olívaolaj, 1 nagy fej friss főzőhagyma, aprítva, 2,5 dkg friss bazsalikomlevél, 1 gerezd zúzott fokhagyma só, őrölt fekete bors, 1 dl sűrű tejszín

Elkészítés: A burgonyát megmossuk, majd héjastul megfőzzük. Kihűtjük, lehúzzuk a héját, kockára vágjuk és félretesszük. A hagymát és a fokhagymát megpároljuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk és rövid ideig pároljuk, mielőtt felöntjük az alaplével. Ezt követően forraljuk fel, főzzük további tíz percig, majd tegyük bele az apróra vágott bazsalikomot. Az 1/3-át merjük át a turmixgépbe, és a krumplival, a tejszínnel együtt pürésítjük, majd a masszát visszaöntjük a lábosba, elkeverjük az ép zöldborsóval, és főzzük együtt kb. öt percig.

FŐÉTEL: Rántott csirkecombok gyorspanírban

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók (4 adag) 8 lebőrözött csirkecomb 1 dl natúr joghurt 1 gerezd zúzott fokhagyma 16 ek liszt 2 tojás 20 ek zsemlemorzsa 1 l olaj a sütéshez

Elkészítés: A lebőrözött csirkecombokat tegyük egy nagyobb, zárható fedelű műanyag dobozba és sózzuk be. Locsoljuk meg a fokhagymás joghurttal, jól rázzuk össze, és hagyjuk lefedve így húsz percig. Akkor szórjuk rá a lisztet, és a dobozt lefedve alaposan rázzuk össze, hogy mindenhol befedje a húst. Verjük fel a tojást, öntsük a csirkecombokra, és ezzel is rázzuk össze. Szórjuk rá a zsemlemorzsát, újra rázzuk össze, majd a felforrósított olajban süssük őket aranybarnára.

KÖRET: Zelleres krumplipüré

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók (4 adag) 80 dkg krumpli 20 dkg zellergumó só 5 dkg vaj

Elkészítés: A kockára vágott krumplit és a zellert sóval, kevés vízben főzzük puhára, majd néhány evőkanál főzővíz hozzáadásával törjük össze, és a vajjal keverjük simára.

SALÁTA: Tejfölös uborkasaláta

Hozzávalók (4 adag) 40 dkg fürtös uborka 2 dl tejföl 1 gerezd fokhagyma 2 ek almaecet 1 kk só, ½ kk őrölt fekete bors

Elkészítés: Az uborkát meghámozzuk, karikára vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk. A fokhagymát összetörve a tejfölhöz adjuk, és az ecettel habosra keverjük. Az uborkát kinyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Ráöntjük a fokhagymás, ecetes tejfölt, majd összekeverjük, végül beszórjuk őrölt borssal.

DESSZERT: Cseresznyés clafoutis

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók (12 szelet) 4 tojás 10 dkg cukor csipetnyi só 3 dl tej 12 dkg búzaliszt 30 ml cseresznyepálinka 40 dkg friss cseresznye

A forma kikenéséhez: vaj

A tetejére: porcukor

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat gépi habverővel felverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a csipetnyi sót, a tejet és a lisztet. Egy piteformát alaposan kikenünk vajjal, beleszórjuk a megmosott, kimagozott, lecsepegtetett cseresznyét, meglocsoljuk a pálinkával, majd ráöntjük a tésztát. 35-40 perc alatt sül meg – sütés közben a cseresznyeszemek feljönnek a tészta tetejére. Porcukorral meghintve tálaljuk.

DIÉTÁS TIPP: Cseresznyekrém joghurttal

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók (4 adag) 60 dkg natúr joghurt 30 dkg cseresznye 1 ek méz

Elkészítés: A megmosott, kimagozott cseresznyét a joghurttal és a mézzel összeturmixoljuk, majd poharakba adagoljuk, és fogyasztásig kihűtjük.

A nagymama receptfüzetéből

Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Hozzávalók (20 darab) A tésztához 50 dkg liszt (BL55) 3,5 dl langyos víz 1 nagy tojás 1 csipet só 5 dkg olvasztott vaj (+5 dkg a tészta lekenéséhez) Porcukor a beszóráshoz A töltelékhez 30 dkg magozott cseresznye 15 dkg cukor 1 kk őrölt fahéj 10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd a tésztát kidolgozzuk, azután kétfelé osztjuk. Kidolgozás után a cipókat megolajoz­zuk, fémtállal lefedve pihentetjük félóráig, majd egy tiszta abroszon vékonyra nyújtjuk. A tésztát bekenjük olvasztott vajjal, beterítjük egész szélességében a magozott cseresznyével. Megszórjuk fahéjas cukorral és a zsemlemorzsával. A tésztát az abrosz segítségével gurítjuk fel. A töltött tésztagöngyöleget egyforma hosszú rudakra vágjuk, és tepsibe helyezzük. Beecseteljük olvasztott vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. harminc perc alatt megsütjük. Porcukorral beszórva kínáljuk.

Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek