<p>Friss fűszernövényeket szedhet magának bárki Csorna központjában. A városüzemeltető cég egy kiskerttel akar kedveskedni azoknak, akik nem tudnak saját kertet művelni.</p>
Forrás: Kisalföld
A Győr közeli Csornán komoly figyelmet szentelnek a gasztronómiának. Legalábbis erre enged következtetni egy új kezdeményezés, amely a városüzemeltető cégtől, a Vilmos Park Kft.-től származik. Az ott dolgozók ugyanis kitalálták, hogy a település központjában, a Szent István téren egy kis fűszerkertet alakítanak ki. Aki arra jár, és hazafelé éppen főzni támad kedve, az nyugodtan szedhet némi fűszert, amellyel megízesítheti az ételt.
– Ezzel a kis sarokkal azoknak akartunk kedveskedni, akik nem tudnak saját kertet művelni, mint például akik társasházban élnek – mondja Sándor Katalin, a cég munkatársa. – Ezért építettük ezt a kis konyha- és fűszerkertet. Bárki szedhet belőle a levesébe vagy egyéb más ételébe, de mindenkitől azt kérjük, csak mértékkel tegye, hogy másnak is jusson. Azt szeretnénk, ha minél többen élvezhetnék a kiskert előnyeit – magyarázza.
A kiskertben egyébként komoly a választék: lestyán, zsálya, rozmaring, babér, kakukkfű, oregánó, bazsalikom, metélőhagyma és petrezselyem is megtalálható benne. Az ötletgazdák remélik, ragadós lesz a példa, és más városokban is hasonló kis fűszerkerteket hoznak majd létre.
Sági Szilárd gasztroguru egyértelműen a friss fűszereket preferálja.
– Ez egy nagyon jó kezdeményezés. Én azért szeretem jobban a friss fűszernövényt a szárítottnál, mert tudom, hogy semmi szennyeződés vagy allergén anyag nem került bele. Jó érzés kimenni a kertbe és egyszerűen leszedni. Persze néha használok szárítottat is, de azt többnyire magam készítem. Van egy mozsaram, így azokat a fűszereket, amiket egészben meg tudok venni, frissen őrlöm le. Ízre finomabb és illatra is intenzívebb – mondja a Borsnak.