Aktuális

Való-e a vadállat a cirkuszba?

Létrehozva: 2018.06.02.

Régóta harcban állnak egymással az állatvédők és a cirkuszosok, ha arról van szó, jó-e vagy sem egy vadállatnak a porond. Mivel erről sem egy elefántot, sem egy tigrist nem tudunk megkérdezni, így két embert kért fel a Bors, hogy mondja el a véleményét.

Richter József,
a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója

Ha nem lennének állatkertben vagy cirkuszokban vadállatok, akkor rengeteg faj már rég kihalt volna. Mi a fajfenntartásban is segítünk.

A cirkuszi állatok ebben a közegben nőttek fel. Ha egy új törvény kitiltaná őket a cirkuszból, és visszavinnék őket a vadonba, könnyen lehet, hogy elpusztulnának. Nem tudják, hogy kell vadászni, nincsenek hozzászokva, hogy nekik kell megszerezni az élelmet, esetenként akár több kilométer megtétele árán.

Pataki Gábor,
az Állatmentő Liga vezetője

Nem gondolom, hogy egy vadállatnak a cirkuszban lenne a helye. Ők ösztönlények, szerintem nem kellene őket kényszeríteni olyan dolgokra, amiket a saját élőhelyükön nem tesznek.

Van megoldás arra, hogy hova kerüljenek a cirkuszi vadállatok, ha már nem használhatják őket a produkciókban. Afrikában sok helyen telepítenek át védett fajokat egyik helyről a másikra. Nem gondolom, hogy állatkertbe kellene bezsúfolni őket, külföldi vadasparkok is szívesen befogadják ezeket az állatokat. Ennyi erővel a kóbor kutyákat se vigyük menhelyre?

Nem hiszem, hogy cirkuszokban nagyon születnének elefántok. Oroszlánszaporulatról sem hallottam még.

Az tény, hogy nem szabad azonnal kiengedni a természetbe a fogságban élő vadállatot. Viszont vannak különböző módszerek, amelyekkel vissza lehet ezeket az állatokat vadítani. Persze időt és energiát követel, de nem lehetetlen. 

Horváth Gabriella:– Jó ötletnek tartom a tiltást. Sajnos nagyon sok vándorcirkusznál nem tudják megadni a megfelelő feltételeket a vadállatoknak. Nem a jutalomért, hanem félelemből és kényszerből dolgoznak.
Romasz Árpád: – Nagy állatbarát vagyok, kutyám és macskám is van. A vadállatok természetes közege nem a cirkusz. A betiltás ötlete szimpatikus, de a látvány, főleg a gyerekeknek, hiányozhat.
Mlinkóné Ilona: – Szerintem jó körülmények között, társként kezelve tartják a cirkuszi állatokat. Tovább élnek, mint a természetben, mert például nem vadásznak rájuk. A kutya, macska kínzókat kéne büntetni.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek