Aktuális

Életveszélyes menekülésre készülnek a thaiföldi barlangban rekedt fiúk

Bors

Létrehozva: 2018.07.07.

Tizenegy órán át kell szűk járatokon, víz alatt, pánikban úszniuk a barlang mélyén rekedt fiúknak, ha újra akarják látni a napvilágot. A mentők két napon belül megkezdik a kiszabadításukat.

Forrás: Northfoto

Felkészültek a mentőegységek a thaiföldi barlang mélyén rekedt 12 fiú és edzőjük kimenekítésére, bár maguk a bajba jutottak még nincsenek abban az állapotban, hogy nekivágjanak a mintegy 5 kilométeres táv megtételének. A lassan két hete az egyik járatban rekedt focicsapat fiatal tagjai a kilenc napos koplalástól a végletekig legyengültek, és a megtalálásuk után a mélybe juttatott, magas tápértékű élelem se sokat javított az állapotukon. Az idő azonban vészesen fogy, a Tham Luang barlang körzetében a hétvégén újabb heves esőzések várhatók, ami tovább emeli a járatokban a vízszintet. A sajtóval kapcsolatot tartó Narongsak tartományi kormányzó szerint nem várhatnak sokáig, egy-két napon belül ki kell hozni a fiúkat és nevelőjüket.

– Ha alacsonyabb lesz a kockázat, azonnal belevágunk – mondta Narongsak. – Aggódunk az időjárás, és a barlangban lévő oxigén miatt. El kellett dönteni, melyik a legjobb terv, és annak alapján eljárni.

A korábban felállított három terv közül immár egy tűnik kivitelezhetőnek, hogy a fiúkat és edzőjüket oxigénmaszkkal felszerelve, víz alatt hozzák ki az elárasztott tárnákon át. Ez a számítások szerint mintegy 11 órás út a mélyben, javarészt víz alatt, sötétben, szűkjáratokon át. A fiúknak nem is annyira fizikailag, mint inkább lelkileg, pszichésen kell felkészülniük a megpróbáltatásra, ami még gyakorlott búvároknak is komoly kihívás. A szűk átjárókban a fiúk pánikba eshetnek, ha félelmükben letépik a maszkot, vagy elszakadnak a mentőbúvártól, esélyük sincs a túlélésre.

A mélyben rekedt fiatalok megmentése a mentőegységek több száz tagjára is elviselhetetlen terhet ró. A búvárok szinte átláthatatlanul zavaros vízben, hőségben és szűk járatokban próbálják fenntartani a levegő és élelem utánpótlást, nem minden áldozat nélkül. Csütörtökön az egyik búvár életét vesztette, amikor oxigénpalackot vitt az egyik járatba, de visszafelé neki fogyott el a levegője.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek