Végre beérik a szabadföldi paprika és paradicsom – a magyar háziasszonyok lábosai pedig megtelnek a jobbnál jobb hozzávalókkal, és készül a nyár egyik legnagyobb kedvence: a lecsó. Mi néhány új recepttel szeretnénk segíteni a házi repertoár változatosabbá tételében.
Forrás: Thinkstock
Ratatouille
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (4 adag): 4 kis cukkini 2 közepes padlizsán 2 közepes piros kaliforniai paprika 2 közepes tv paprika 1 közepes fej fehér hagyma 2 gerezd zúzott fokhagyma 50 dkg paradicsomszósz 4 ek olívaolaj 1 babérlevél 1 tk kakukkfű 1 tk majoranna 1 tk oregánó 1 tk rozmaring 1 tk só 1 kk őrölt fekete bors
Elkészítés: Karikázzuk fel a cukkinit kb. félcentis karikákra, a padlizsánt ennél vékonyabbra. A paprikákat vágjuk karikára. Az olajon, lassú tűzön pirítsuk meg a hagymát, a fokhagymát, tegyük bele a paprikát, padlizsánt, cukkinit, és kevergetve pároljuk félpuhára. Adjuk hozzá a paradicsomszószt, fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, és rotyogtassuk tovább, de vigyázzunk, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak! Frissen tálaljuk.
Shakshuka
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (6 adag): 2 nagy kápiapaprika, felkarikázva 1 sárga kaliforniai paprika, felkarikázva 1 nagy fej főzőhagyma, apróra vágva 6 gerezd fokhagyma, aprítva 1 közepes padlizsán, kockára vágva 4 evőkanál olaj 40 dkg konzervparadicsom, apróra vágva 2 paradicsom, kockára vágva 1 ek paradicsompüré 1 tk csípős harisszamártás 1 tk őrölt kömény 1 kk őrölt római kömény 1 tk édespaprika 1 tk cukor tengeri só és fekete bors 6 nagy tojás joghurt és friss zöldkoriander a tálaláshoz
A marinádhoz: Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, és pirítsuk meg benne a hagymát aranysárgára, hogy még édes maradjon. Dobjuk rá egy pillanatra a fokhagymát, majd a paprikákat és a padlizsánt, és együtt pirítsuk közepes lángon, kevergetve kb. tíz percig. Adjuk hozzá a paradicsomot, paradicsomkonzervet és pürét, harisszát, kétféle köményt, paprikát, cukrot, tengeri sót, borsot, öntsünk alá 1,5 deci vizet, és főzzük 10-15 percig, amíg besűrűsödik. Hat üreget alakítunk ki a felületén, ebbe ütjük bele a tojásokat, és lefedve pároljuk öt percig, míg a fehérje megszilárdul, de a sárgája folyós és lágy marad. Frissen, joghurttal meglocsolva, friss zöldkorianderrel megszórva tálaljuk.
Kolbászos lecsó
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (6 adag): 6 sütnivaló házi kolbász 4 nagy krumpli 1,5 kg paprika 1 kg érett paradicsom 2 fej hagyma só, esetleg őrölt bors
Elkészítés: A kolbászt a meghámozott, gerezdekre vágott krumplival együtt egy tepsibe tesszük, és megsütjük (200 fokon kb. 25 perc). Ezt követően a kolbászt és a krumplit félretesszük és melegen tartjuk, a kisült kolbászzsírt pedig egy lábosba öntjük. A zsírban megdinszteljük a karikára vágott hagymát, majd a felszeletelt paradicsomot. Fedő nélkül, lassú tűzön főzzük addig, amíg a leve egy kicsit besűrűsödik, majd hozzáadjuk a paprikát. Kicsit nagyobbra vesszük a lángot, és átpirítjuk a paradicsomos masszában. A felkarikázott sült kolbásszal és a krumplival tálaljuk (kenyérre mindenképpen szükség lesz, a tunkoláshoz).
Grillezett lecsó fetasajttal
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (4 adag): 1 közepes padlizsán 2 kis cukkini 2 piros kaliforniai paprika 12 db koktélparadicsom 1 fej lilahagyma 10 dkg fetasajt 4 ek extraszűz olívaolaj 1 tk só, 1 kk fekete bors
Elkészítés: A padlizsánt, cukkinit, kaliforniai paprikát, koktélparadicsomot és lilahagymát daraboljuk fel, és forró grill-lapon süssük át őket, egyszer átforgatva. A sült zöldségeket osszuk el a tálaló tányérokon. Minden adagot sózzunk, borsozzunk, majd locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal. Végül morzsoljuk a tetejére a fetasajtot.
Túrós, ribizlis csiga
Elkészítés: 50 perc + 30 perc hűtés
Nehézség: II
Hozzávalók (8 darab): 27 dkg leveles tészta (egy csomag) 25 dkg túró 20 dkg ribizli 5 dkg porcukor + 1 ek a beszóráshoz 1 cs vaníliás cukor 1 biocitrom reszelt héja
Elkészítés: A tésztát egy sütőpapíron terítsük ki. A túrót keverjük ki a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal, majd simítsuk a tésztára. A ribizlit szemezzük le, mossuk meg, szárítsuk le, és szórjuk a túró tetejére. Tekerjük fel a tésztát a sütőpapír segítségével, majd vágjuk nyolc, kb. két centi széles darabra. A csigákat fektetve, egymástól legalább nyolc centi távolságra helyezzük el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, majd 160 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt süssük meg. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Házi kenyér dagasztás nélkül
Elkészítés: 90 perc + 12 óra kelesztés
Nehézség: IIII
Hozzávalók (50 dkg): 45 dkg BL55 fehér liszt + 10 dkg a kidolgozáshoz és a sütőtál kiszórásához 2,5 dl víz 1 kk instant élesztő 1 tk só
Elkészítés: A lisztet, a sót és az élesztő gondosan összekeverjük. Hozzáadjuk a vizet, és géppel simára eldolgozzuk – híg, nokedliszerű tésztát kapunk. Lefedve 12 órát pihentetjük a tésztát – végén kovász jellegű massza lesz belőle. Sütés előtt lisztezett deszkára borítjuk, felül is beszórjuk liszttel, és áthajtogatjuk, majd cipót formázunk belőle, és lefedve pihentetjük húsz percig. Közben előmelegítjük a sütőt 250 fokra, és felmelegítjük benne a kiválasztott fedeles sütőtálat. A sütőtálat belül kiszórjuk liszttel, és beletesszük a tésztát. Lefedve harminc percig, majd fedő nélkül további tíz percig sütjük.
TIPP: A tetejét spricceljük be egy kis vízzel, hogy ropogós legyen a kenyér héja.
Ribizlikrém
Elkészítés: 20 perc + 30 perc hűtés
Nehézség: I
Hozzávalók (4 adag): 40 dkg görög joghurt 20 dkg ribizli 1 tk chiamag 2 ek méz
Elkészítés: A chiamagot kávédarálóval ledaráljuk. A leszárazott, megmosott ribizliszemeket összeturmixoljuk a joghurttal. Belekeverjük a mézet és a darált chiamagot, majd poharakba adagoljuk. Félórára a hűtőbe tesszük (ez alatt megduzzad a chiamag, és kanalazható, nem folyós krémet kapunk), majd friss gyümölccsel díszítve tálaljuk.
Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata