Aktuális

Gasztro: belecsapunk a lecsóba!

Bors

Létrehozva: 2018.07.22.

Végre beérik a szabadföldi paprika és paradicsom – a magyar háziasszonyok lábosai pedig megtelnek a jobbnál jobb hozzávalókkal, és készül a nyár egyik legnagyobb kedvence: a lecsó. Mi néhány új recepttel szeretnénk segíteni a házi repertoár változatosabbá tételében.

Forrás: Thinkstock

variáció I.

Ratatouille

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: II

Hozzávalók (4 adag): 4 kis cukkini 2 közepes padlizsán 2 közepes piros kaliforniai paprika 2 közepes tv paprika 1 közepes fej fehér hagyma 2 gerezd zúzott fokhagyma 50 dkg paradicsomszósz 4 ek olívaolaj 1 babérlevél 1 tk kakukkfű 1 tk majoranna 1 tk oregánó 1 tk rozmaring 1 tk só 1 kk őrölt fekete bors

Elkészítés: Karikázzuk fel a cukkinit kb. félcentis karikákra, a padlizsánt ennél vékonyabbra.  A paprikákat vágjuk karikára. Az olajon, lassú tűzön pirítsuk meg a hagymát, a fokhagymát, tegyük bele a paprikát, padlizsánt, cukkinit, és kevergetve pároljuk félpuhára. Adjuk hozzá a paradicsomszószt, fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, és rotyogtassuk tovább, de vigyázzunk, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak! Frissen tálaljuk.

variáció II.

Shakshuka

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: II

Hozzávalók (6 adag): 2 nagy kápiapaprika, felkarikázva 1 sárga kaliforniai paprika, felkarikázva 1 nagy fej főzőhagyma, apróra vágva 6 gerezd fokhagyma, aprítva 1 közepes padlizsán, kockára vágva 4 evőkanál olaj 40 dkg konzervparadicsom, apróra vágva 2 paradicsom, kockára vágva 1 ek paradicsompüré 1 tk csípős harisszamártás 1 tk őrölt kömény 1 kk őrölt római kömény 1 tk édespaprika 1 tk cukor tengeri só és fekete bors 6 nagy tojás joghurt és friss zöldkoriander a tálaláshoz

A marinádhoz: Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, és pirítsuk meg benne a hagymát aranysárgára, hogy még édes maradjon. Dobjuk rá egy pillanatra a fokhagymát, majd a paprikákat és a padlizsánt, és együtt pirítsuk közepes lángon, kevergetve kb. tíz percig. Adjuk hozzá a paradicsomot, paradicsomkonzervet és pürét, harisszát, kétféle köményt, paprikát, cukrot, tengeri sót, borsot, öntsünk alá 1,5 deci vizet, és főzzük 10-15 percig, amíg besűrűsödik. Hat üreget alakítunk ki a felületén, ebbe ütjük bele a tojásokat, és lefedve pároljuk öt percig, míg a fehérje megszilárdul, de a sárgája folyós és lágy marad. Frissen, joghurttal meglocsolva, friss zöldkorianderrel megszórva tálaljuk.

főétel

Kolbászos lecsó

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: II

Hozzávalók (6 adag): 6 sütnivaló házi kolbász 4 nagy krumpli 1,5 kg paprika 1 kg érett paradicsom 2 fej hagyma só, esetleg őrölt bors

Elkészítés: A kolbászt a meghámozott, gerezdekre vágott krumplival együtt egy tepsibe tesszük, és megsütjük (200 fokon kb. 25 perc). Ezt követően a kolbászt és a krumplit félretesszük és melegen tartjuk, a kisült kolbászzsírt pedig egy lábosba öntjük. A zsírban megdinszteljük a karikára vágott hagymát, majd a felszeletelt paradicsomot. Fedő nélkül, lassú tűzön főzzük addig, amíg a leve egy kicsit besűrűsödik, majd hozzáadjuk a paprikát. Kicsit nagyobbra vesszük a lángot, és átpirítjuk a paradicsomos masszában. A felkarikázott sült kolbásszal és a krumplival tálaljuk (kenyérre mindenképpen szükség lesz, a tunkoláshoz).

kímélő megoldás

Grillezett lecsó fetasajttal

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: II

Hozzávalók (4 adag): 1 közepes padlizsán 2 kis cukkini 2 piros kaliforniai paprika 12 db koktélparadicsom 1 fej lilahagyma 10 dkg fetasajt 4 ek extraszűz olívaolaj 1 tk só, 1 kk fekete bors

Elkészítés: A padlizsánt, cukkinit, kaliforniai paprikát, koktélparadicsomot és lilahagymát daraboljuk fel, és forró grill-lapon süssük át őket, egyszer átforgatva. A sült zöldségeket osszuk el a tálaló tányérokon. Minden adagot sózzunk, borsozzunk, majd locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal. Végül morzsoljuk a tetejére a fetasajtot.

desszert

Túrós, ribizlis csiga

Elkészítés: 50 perc + 30 perc hűtés

Nehézség: II

Hozzávalók (8 darab): 27 dkg leveles tészta (egy csomag) 25 dkg túró 20 dkg ribizli 5 dkg porcukor + 1 ek a beszóráshoz 1 cs vaníliás cukor 1 biocitrom reszelt héja

Elkészítés: A tésztát egy sütőpapíron terítsük ki. A túrót keverjük ki a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal, majd simítsuk a tésztára. A ribizlit szemezzük le, mossuk meg, szárítsuk le, és szórjuk a túró tetejére. Tekerjük fel a tésztát a sütőpapír segítségével, majd vágjuk nyolc, kb. két centi széles darabra. A csigákat fektetve, egymástól legalább nyolc centi távolságra helyezzük el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, majd 160 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt süssük meg. Porcukorral megszórva tálaljuk.

A nagymama receptfüzetéből

Házi kenyér dagasztás nélkül

Elkészítés: 90 perc + 12 óra kelesztés

Nehézség: IIII

Hozzávalók (50 dkg): 45 dkg BL55 fehér liszt + 10 dkg a kidolgozáshoz és a sütőtál kiszórásához 2,5 dl víz 1 kk instant élesztő 1 tk só

Elkészítés: A lisztet, a sót és az élesztő gondosan összekeverjük. Hozzáadjuk a vizet, és géppel simára eldolgozzuk – híg, nokedliszerű tésztát kapunk. Lefedve 12 órát pihentetjük a tésztát – végén kovász jellegű massza lesz belőle. Sütés előtt lisztezett deszkára borítjuk, felül is beszórjuk liszttel, és áthajtogatjuk, majd cipót formázunk belőle, és lefedve pihentetjük húsz percig. Közben előmelegítjük a sütőt 250 fokra, és felmelegítjük benne a kiválasztott fedeles sütőtálat. A sütő­tálat belül kiszórjuk liszttel, és beletesszük a tésztát. Lefedve harminc percig, majd fedő nélkül további tíz percig sütjük.

TIPP: A tetejét spricceljük be egy kis vízzel, hogy ropogós legyen a ke­nyér héja.

diétás tipp

Ribizlikrém

Elkészítés: 20 perc + 30 perc hűtés

Nehézség: I

Hozzávalók (4 adag): 40 dkg görög joghurt 20 dkg ribizli 1 tk chiamag 2 ek méz

Elkészítés: A chiamagot kávédarálóval ledaráljuk. A leszárazott, megmosott ribizliszemeket összeturmixoljuk a joghurttal. Belekeverjük a mézet és a darált chiamagot, majd poharakba adagoljuk. Félórára a hűtőbe tesszük (ez alatt megduzzad a chiamag, és kanalazható, nem folyós krémet kapunk), majd friss gyümölccsel díszítve tálaljuk.

Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek