Aktuális

Horvátországba vágyik? Íme vasárnapra az Adria ízei

Bors

Létrehozva: 2018.07.01.

A magyarok közül a legtöbben a horvát tengerpartra látogatnak el a nyár folyamán – a mai menü segít az új ízekre való ráhangolódásban, míg eljön a várva várt pihenés ideje.

LEVES

Zöldfűszerkrémleves

Elkészítési idő: 20 perc

Nehézség: I

Hozzávalók (4 adag):

1 liter zöldségalaplé

2 ek fehérbor

100 g apróra vágott vegyes zöldfűszer: petrezselyem, bazsalikom, snidling, ha savanykásabb levest szeretnénk akkor tárkony, kapor, édes köménylevél

2 ek tejszín

2 tojássárgája

só, fehér bors néhány csepp citromlé

A tálaláshoz: vajban pirított kenyérkockák

Elkészítés: Az erőlevest felforraljuk, hozzáadjuk a fehérbort, a zöldfűszereket, és állandóan kevergetve 5 percig főzzük. A tojássárgáját a tejszínnel simára keverjük, és a levesbe öntjük. Felfőzzük, majd a sóval, borssal, citromlével ízesítjük, és pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

FŐÉTEL

Csevapcsicsa ajvárral

Elkészítési idő: 10 perc + 1 óra pihentetés

Nehézség: I

Hozzávalók (25 darab)

1 kg nem túl sovány darált hús (birka vagy marha és disznó keveréke)

½ kávéskanál szódabikarbóna só darált erős paprika (opcionális)

A tálaláshoz: paradicsom apróra vágott, sózott hagyma

Elkészítés: A húst kétszer ledaráljuk, majd belegyúrjuk a szódabikarbónát és az erős paprikát. Hűtőben egy órát pihentetjük, akkor adjuk hozzá a sót (nem szabad korábban, mert levet enged). Hosszúkás, 6-8 cm hosszú, 2 cm vastag roládokat formázunk belőle, és grillen vagy vaslapon kisütjük. A tányéron apróra vágott, sózott hagymát és szeletelt paradicsomot tálalunk mellé.

Ajvár

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Nehézség: III

Hozzávalók: (400 g)

1 kg húsos kápia paprika

1 nagy padlizsán

4 ek sűrített paradicsom

4 gerezd fokhagyma

1 kis fej hagyma

5 ek olaj só, bors

1 kk őrölt babér

Elkészítés: A paprikákat  220 fo­kos sütőben kb. 15 perc alatt átsütjük. Légmentesen záródó dobozba tesszük néhány percre – így kézzel le tudjuk húzni a héját. A padlizsánt félbevágjuk, a húsát rácsszerűen bevagdossuk és megkenjük olívaolajjal, sóval és borssal. Szintén a sütőbe kerül kb. 20 percre, míg átsül, és kanállal ki tudjuk emelni a húsát a héjából. A hagymát és a fokhagymát finomra daráljuk, majd kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az előkészített padlizsánt és a paprikát, a paradicsompürét, fűszerezzük, és kis lángon sűrűre főzzük. Sterilizált üvegbe zárva, dunsztolva hosszabb ideig is eltartható, de frissen is fogyaszthatjuk a csevaphoz vagy grillezett húsokhoz.

Köret/Kímélő megoldás

Sült krumpli/délszláv saláta

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Nehézség: I

Hozzávalók (4 adag):

200 g apróra vágott, hideg sült hús

200 g főtt burgonya

2 nagy párolt sárgarépa

4 ek főtt zöldborsó

4 kicsi ecetes uborka

4 kemény tojás

2 dl tejföl

100 g majonéz só,

őrölt fekete bors

Elkészítés: A hozzávalókat kockákra vágjuk, összekeverjük. Kikeverjük a majonézt a tejföllel, és beleforgatjuk. Fogyasztás előtt egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Nagyon gazdaságos saláta, különösen, ha van otthon maradék sült hús.

A nagymama receptfüzetéből

Gibanica

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Nehézség: III

Hozzávalók (8 adag)

300 g rétestészta

500 g mángold

1 kis fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

3 ek olaj só

500 g kajmak (savótúró)

500 g tejföl

3 tojás

100 g pirított tökmag

A tetejére: 100 g tejföl 1 tojássárgája 3 ek szezámmag

Elkészítés: Összesen 9 réteslapot használunk fel: három-három kerül az aljára és a tetejére, három a rétegezett töltelék közé. Először elkészítjük a tölteléket: a hagymát apróra vágjuk és megdinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a megmosott, szárastul feldarabolt mángoldot, megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. A végén hozzákeverjük a zúzott fokhagymát.

A túrót és a tejfölt összekeverjük, majd elegyítjük a felvert tojásokkal, megsózzuk, és összekeverjük a mángolddal.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, belesimítunk három réteslapot, majd ráhalmozunk egy réteget a túrós, mángoldos töltelékből, és megszórjuk tökmaggal. Erre újabb három réteslap kerül, majd még egy réteg töltelék és tökmag. Három réteslappal lefedjük, majd a tetejére öntjük a tojássárgájával kikevert tejfölt. Enyhén megsózzuk, és megszórjuk szezámmaggal. 160 fokos előmelegített sütőben 1 órát sütjük.

DESszert

Tufahija

Elkészítési idő: 25 perc

Nehézség: I

Hozzávalók (6 adag):

6 db alma

6 tk kristálycukor

1 tk vaníliakivonat

300 g tejszínhab a tálaláshoz

6 ek vágott, pirított dió

2 dl víz

Elkészítés: Az almák magházát magházszedővel kiszedjük, és egy lábosban, a vizet aláöntve, lefedve megpároljuk. A diót összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a tejszínhabbal. A párolt almákat megtöltjük a diós keverékkel, és frissen, tejszínhabbal megkoronázva fogyasztjuk.

Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek