Forrás: Thinkstock
Van az úgy, hogy az ember túllő a célon, és csak emelgeti a poharat, aminek aztán másnap meg is lesz az eredménye: kínzó fejfájás, szájszárazság, rossz közérzet, gyomorproblémák és még sorolhatnánk. Ez a másnaposság.
Nagyanyáink a húslevesre esküsznek, ha a macskajaj kezeléséről van szó, az okosok pedig azt mondják, a gyomornak jót tehet egy szódabikarbónás, citromos limonádé, a kávé és a kóla segíthet felébredni.
Ez utóbbiak hatása csak átmeneti, az alkohollebontást nem gyorsítják. Fájdalomcsillapítóra is szükség lehet. Ez esetben az aszpirines tabletták ajánlottak, a paracethamolt ugyanis a máj bontja le, aminek úgyis elég dolga van az alkohollal.
Dr. Szeles Géza, a Sziget Fesztivál egészségügyi ellátásának vezetője viszont állítja: a fruktóztartalmú gyümölcslevek jó szolgálatot tehetnek, és ha már elég edzett a gyomrunk, akkor fogyasszunk sok gyümölcsöt, mert a benne rejlő gyümölcscukor gyorsítja az alkohol lebontását.