Aktuális

Megcsapta a villám szele a viharvadászt - fantasztikus fotók

P. Zs.

Létrehozva: 2018.07.04.

Már gyermekkorában is sokkal jobban foglalkoztatták a felhők, mint másokat, és bár végzett geográfus, a meteorológiát autodidakta módon tanulta ki. A Heavenman művésznevű viharvadász ma már „egy kis dörgés” miatt nem indul neki.

A többséget a frász töri ki, ha dörög az ég és cikázik az istennyila. És van olyan is, akinek az a mániája, hogy követi a vihart, hogy egyedülálló fotót készíthessen egy-egy ritka felhőről vagy lecsapó villámról. Ilyen Tóth Gábor Gyula, vagyis Heavenman is. A viharok imádata már gyerekként elkapta, többet foglalkozott az égi jelenségekkel, mint a földiekkel. Úgy kezdte, hogy az első fényképezőgépét teljesen eláztatta: Szegeden, a belvárosi hídon várt egy jó fotóra, ám úgy elázott, hogy a gép mehetett a kukába.

Bádogos az ég

A népi bölcsesség úgy tartja, ha bádogos (szürkés, homályos) az ég, hamarosan vihar lesz. A keleti országrészben élők azt is tartják: „ha kelet felől jön a vihar, akkor a kacsa is guggolva úszik”.

Korábban sokat indult bringával a szeghalmi határnak, hogy minél jobb képeket készítsen, s közben az Időkép észlelői közé is felcsapott. Mivel végzett geográfus, és hobbija a meteorológia, másokkal is megosztotta tudását a felhőkről és villámokról. Persze ma már sokkal profibban elemzi az időjárás különös együtthatóit, és ezekből következtet, vagyis egy kis morajlás miatt még nem indul el.

– Eddig ugyan csak egyszer fordult velem elő, de akkor közel álltam ahhoz, hogy belém csapjon a villám. Ugyanis nem igaz, hogy azok mindig a legmagasabb pontot keresik, sőt! A há­tam mögé vágott tizenöt méterrel. Úgyhogy tanúsíthatom: valóságos lökéshullámmal érnek földet – avatta be a Borsot a viharvadász, aki igyekszik minél ritkább felhőket is elcsípni. Ahogy mondja, van miből válogatni, ugyanis a tíz alap felhőfajon kívül még legalább 100–120 altípus is létezik.

Feszültség

A zivatar – avagy vihar – fontos jellemzője, hogy elektromos jelenséggel kapcsolódik össze (ezért nem keverendő össze például egy kiadós záporral), tehát villámlás, mennydörgés tapasztalható. Általában a talajfelszín negatív töltésű, a légkör pozitív töltésű, s köztük feszültség alakul ki. Bizonyos meteorológiai helyzetekben ez a feszültség nagyon megnövekszik, és ha egy kritikus értéket meghalad, elektromos kisülés indul meg, ez a villám.

MINDENNAPOS villámok

A zivatarcellák közötti – angol nevén cloud to cloud [CC] – villámok többnyire vízszintesek, hosszúságuk akár a 40–50 kilométert is elérheti.

A zivatarfelhőn belüli – angolul intracloud [IC] – villámok többnyire függőlegesek és rövidebbek, maximum pár kilométeresek. Ezeket nem látjuk, csupán villanásokat a felhő belsejéből.

RITKA VILLÁMOK

A felhőből a környező légkör tértöltése irányába kialakuló, úgynevezett cloud to air [CA] villámok. A lecsapó villámok, amik minden bizonnyal a leglátványosabbak (angolul cloud to ground [CG]).

A felhő és a földfelszín között „játszódnak le”. Áramerősségük a néhány kiloampertől néhány száz kiloamperig terjedhet. Nagyon speciális az üllő nevű felhőtípusból a földre csapó villám (anvil to ground [AG]).

Egy ilyen villám több kilométerre is lecsaphat a kiindulási pontjától, innen ered a derült égből villámcsapás szólásunk.

Kis magyar felhőhatározó

Latin névMagyar névSzint
cirruspehelyfelhőmagas
cirrocumulusbárányfelhőmagas
cirrostratusfátyolfelhőmagas
altocumuluspárnafelhőközépmagas
altostratuslepelfelhőközépmagas
nimbostratusesőrétegfelhőtöbb szintet átfog
stratocumulusgomolyos rétegfelhőalacsony
stratusrétegfelhőalacsony
cumulusgomolyfelhőalacsony
cumulonimbuszivatarfelhőtöbb szintet átfog

A magas szintű felhők (7–13 kilométeren) jégkristályokból állnak, a középszintűek (2–7 kilométer magasan) jégkristályokból és túlhűlt vízcseppekből egyaránt, tehát vegyes halmazállapotú felhők. Az alacsony szintűek (0 és 2 kilométer közt) pedig túlnyomóan vízcseppekből állnak, csupán a téli hónapokban találhatóak bennük jég- és hókristályok. Forrás: met.hu

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek