Aktuális

Önmagával sűrítve mennyei a gyümölcsleves

Bors

Létrehozva: 2018.07.28.

Meleg napok nagy kedvence a hűtött, kicsit savanykás gyümölcsleves. De mitől lesz jobb a szomszédasszonyénál?

Forrás: Thinkstock

Ha gyümölcsleves, akkor többnyire a meggyből készült jut az eszünkbe – mint jellegzetes ma­gyar étel. Már rögtön az előkészületeknél jönnek a kérdések. Milyen gyümölcsből ké­szítsem? Turmixoljam vagy ne? Habarjam vagy inkább pu­dingporral sûrítsem?

Talán csak egy do­logban ért mindenki egyet: a tejszín selymesíti, a tejszínhab a tetején pedig ellenállhatatlanná teszi.

Tejszínes krémsajtot bele!

A hűsítő és gyorsan elkészíthető finomságnak Buday Péter szakács sem tud ellenállni. 
– Azért szoktam inkább a fagyasztott gyümölcsöket ajánlani, mert azokból könnyebben elkészíthető az én verzióm, és jobban megfelel a higiéniai követelményeknek is.

– Szükségünk van negyven de­ka eperre, 2 de­ka mézre, egy citromra héj nélkül, fél mokkáskanál őrölt borsra, kettő deci tejszínre, kettő deci tejre. Egy pici vaníliával is ízesíthetjük. Ezt az egészet össze kell turmixolni krémesre, majd 8 deci tejjel higítani. Friss menta- és bazsalikomlevéllel megszórom tálaláskor. A ti­tok annyi, hogy a tejszín és a fagyasztott gyümölcs ad egy olyan krémes állagot az egésznek, hogy nem kell pudingot használni, ezáltal főzni sem – adta a tippet a szakács, majd elárulta azt is, hogy az ínyencek tejszínes krémsajttal is megbolondíthatják a levest. – Turmixolásnál nyomjunk bele tíz dekát a sajtból, mert ettől még krémesebb, finomabb lesz. Egyszerűen isteni.

Rumaromával bolondítom

Gáspár Bea nem használja a turmixgépet, ha meggylevesről van szó. 
– Első lépésben a rumaromát és a vaníliás cukrot ráöntöm a fagyasztott meggyre, és hagyom, hogy kicsit megszívja magát. A befőttet pedig levével együtt beleöntöm a lábosba, fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal és fahéjjal ízesítem, majd hozzáadom a rumaromás, vaníliás cukros, fagyasztott meggyet is. Egy citrom héját reszelem hozzá, illetve ízlés szerint a levét is hozzáfacsarom. Amíg fő, addig a pudingport csomómentesen elkeverem a tejes, tejszínes keverékkel. Ha már felforrt, hőkiegyenlítés után hozzáadom a tejjel elkevert pudingport. Közepes lángon hagyom főni és besűrűsödni, majd ezután lehűtöm és úgy tálalom.

Mi az a hőkiegyenlítés?

Lényege, hogy a hideg sűrítőanyagot nem közvetlenül keverjük az ételbe, hanem egy kanálnyi forró levessel simára keverjük a habarást, majd úgy öntjük vissza a gyümölcsös lébe.

Hogyan sűrítsük? 

Habarva: a liszt miatt pluszkalória kerül az ételbe, sőt ha nem jól készítjük a habarást, akkor csomós lesz a végeredmény. 

Turmixolva: a legegészségesebb módszer, mert így nincs benne liszt és felesleges adalék, a gyümölcsöket sem kell megfőzni, így a vitamintartalom is magasabb. 

Pudinggal: a végeredmény krémesebb és finomabb lesz, de kerül bele cukor és egyéb más adalékanyag a pudingpor miatt. 

Vegyesen a legfinomabb

Meggy vagy cseresznye és az alma elmaradhatatlan hozzávalója a levesnek. A séfek szerint csak a képzelet szab határt, bármit kipróbálhatunk. Szerintük akkor a legízletesebb, ha hideg, és legalább háromféle gyümölcs van benne. 

BORS-TIPP

Borral is elkészíthetjük a levesünket, de csak akkor, ha a habarásos vagy pudingos verziót választjuk, mert így kifő belőle a felesleges alkohol.

Fagyasztási kisokos

Tisztítás és szárítás után magozzuk ki, daraboljuk fel a gyümölcsöt, és tegyük egy olajjal kikent dobozba. Ha megfagyott, érdemes átrakni felcímkézett zacskóba vagy dobozba, ahonnan szükség szerint darabonként kivehetők. Ha a gyümölcsöt cukros vagy sós vízbe mártjuk fagyasztás előtt, jobban megőrzi a színét, és elkerülhető a felületén kialakuló fagyási sérülés, elszíneződés. 

Héjastól főzöm az almát

Az Ízes Élet házigazdája, Pataky Péter elárulta: ha almát is tesz a levesbe, akkor azt puhára főzi, ráadásul a héjával együtt, mert fontos szerepe van. Pektin található benne, amely segítségével sűrítőanyag nélkül is tudunk krémes levest készíteni. Ezután szűrő segítségével eltávolítjuk a héjat a léből.
– Egy csipet só kiemeli a gyümölcs ízét, és kézi rúdmixert használjunk, mert így kevesebb a mosogatnivaló! – tanácsolja nevetve.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek