Aktuális

Szemes sót használjon a finomított helyett

Címkék
íz

Bors

Létrehozva: 2018.07.27.

Ön tisztában van azzal, mennyi sóra van szüksége a szervezetnek? No és azzal, mi a különbség például a konyhasó és a tengeri só között?

Hatványozottan igaz a magyarokra a híres mondat: úgy szeretem édesapámat, mint az emberek a sót. Hiába vásárolják meg sokan a drága és egészségesebbnek hitt tengeri sót, a Mayo Klinika kutatása kimutatta, hogy kémiai összetétele megegyezik az asztali sóéval. Szinte mindegyik kizárólag nátrium-kloridot tartalmaz.

Egy teáskanál elég

Tudta?

Egyes ételízesítők sótartalma a kész termék 69 százalékát is meghaladja, tehát amikor a levest, pörköltet „kockával” vagy fűszerkeverékkel ízesítjük, akkor hatalmas mennyiségű sót teszünk az ételbe!

A magyarok jócskán túlzásba viszik a só fogyasztását, ami hosszú távon a szervezetünknek egyáltalán nem tesz jót, ezt mondja Antal Emese dietetikus is.

– Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi sót használunk, eszünk. Ugyanis, ha túl sokat, az hozzájárulhat a magas vérnyomás, a szívinfarktus, és az agyvérzés kialakulásához. Napi 5 gramm só, vagyis egy teáskanálnyi mennyiség az ajánlott egészséges felnőtteknek, de mi magyarok ennek több mint háromszorosát fo­gyasztjuk! – árulta el a szakember.

Árulkodik a címke

Attól, hogy valamihez nem teszünk pluszban, ez az ízfokozó bizony megtalálható benne.

BORS-TIPP:

Az egyetlen adalékanyag, ami a sóba kerülhet, az a tapadásgátló. Ha ezt szeretnénk elkerülni, akkor két milliméternél nagyobb szemcséjű kristályokat vásároljunk, mivel ebbe nem tesznek az anyagból.

– Vegyük figyelembe, hogy a sóbevitel 60–70 százaléka a feldolgozott élelmiszerekből származik. Kenyérfélék, pékáruk, margarinok, húskészítmények, felvágottak, sajtok, juhtúró, salátaöntetek, mustár, ketchup, ételízesítők, és a konzervek is rengeteget tartalmaznak – árulta el a dietetikus, majd hozzátette, hogy alaposan meg kell néznünk a címkét. – A sótartalmat úgy tudjuk kiszámolni, ha a nátriumtartalmat megszorozzuk 2,5-del. Például, ha egy élelmiszer nátriumtartalma 2,1 gramm 100 grammban, akkor a sótartalma 2,1 szorozva 2,5-tel, tehát 5,25 gramm 100 grammban, ami már lefedi a napi bevitelünket – magyarázta Antal, aki egyik sófajtát sem ajánlja szívből.

Szükségünk van rá

A só is hozzátartozik az életünkhöz, tehát egy bizonyos mennyiségig elengedhetetlen a számunkra, ugyanúgy ahogy az állatoknak is.

– A túl sok só a vesék működését is megboríthatja, és mivel megtartja a vizet a szervezetben, ezért oda kell figyelni, hogy sokat igyunk. Ráadásul az elhízásban is szerepe van a túlzott fogyasztásának. Egyébként a sóhiány sem egészséges, bár változatos étkezéssel elég ásványi anyagot viszünk be a szervezetünkbe a zöldségekkel és húsokkal is – magyarázta a szakértő.

Gondoljunk az állatokra

Ahogy az embernek, úgy a haszonállatoknak és vadon élő társaiknak is nagyon fontos, hogy sóval pótolják az ásványi anyagokat, sőt a szarvasok agancsképződését is segíti. Erre a célra a fára erősített, vagy a földön hagyott nyalósó a legalkalmasabb, amit gazdaboltokban is megvásárolhatunk.

Asztali: Nem sok köze van a természetben megtalált sókhoz, mivel a konyhasót finomítják. A szervezet számára fontos anyagokat mesterségesen adják hozzá, mint például a jódot és a fluort. Káros összetevőket is tartalmaz. 50–100 Ft/kg

Csökkentett nátriumtartalmú: Azoknak a legjobb, akik nem akarnak lemondani a só ízéről, de tisztában vannak a túl sok só egészségkárosító hatásával. 1400 Ft/kg 

Tengeri: Ennek a sónak is a nagy részét finomítják, viszont még mindig több, a szervezetnek fontos anyagot tartalmaz, mint a konyhasó. Ide tartozik például a görög só is. Magas vérnyomást a túlzott nátriumbevitel okoz, ebből a szempontból a tengeri só használata a konyhasó helyett semmiféle előnnyel nem jár. 200–500 Ft/kg

Himalája: A világ legjobb, legtisztább sója, vegyi anyagtól mentes. Nem véletlen, hogy az egyik legdrágább is a hazai boltokban, már csak azért sem, mert több ezer kilométert utazik, mire az asztalra kerül. 1000–2000 Ft/kg

Parajdi: Erdélyben bányásszák, 84-féle a szervezet számára hasznos ásványi anyagot tartalmaz, de olcsóbb, mint a Himalájából származó társa. 1000–1500 Ft/kg

Önnek számít a só ára, vagy a fajtája?  

Molnár Róbert: – Általában nem nézem, csak leveszem a polcról. Ha mégis eszembe jut, akkor tengerit és őröltet, de azt már nem figyelem, hogy jódozott-e vagy sem.
Czövek Judit: – Mindig természetes sót keresek, amiben nincs vegyszer, például csomósodásgátló. Arra is figyelek, hogy ne legyen jódozott, mert az utánpótlását inkább orvossal beszélem meg.
Bokor Csilla: – Mindig olcsó sót keresek, abból is a kilós kiszerelést, mert sokat használunk. Nem nézem, hogy mi van a zacskóra írva, és mindegy, hogy jódozott-e vagy sem.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek