<p>Annyi tartósító kerül a szervezetünkbe, hogy a testünk sokkal lassabban porlad el a halálunk után, mint ötven éve. Vagy mégsem? A gyorséttermi hamburgerek miért néznek ki hat év után is szinte ugyanúgy?</p>
Forrás: Pintér Péter
Az elmúlt évtizedek élelmiszergyártása, a rengeteg gyorsétterem szinte ránk kényszerítette a tartósítószerek fogyasztását is. Ma már annyi van belőle a szervezetünkben, hogy a holttestek lassabban bomlanak le amiatt – legalábbis a magát makacsul tartó mítosz szerint. Ötven évvel ezelőtt a holttestek még fél év alatt adták át magukat az enyészetnek, ma már ehhez viszont öt évre van szükség – olvasható a városi legendákkal és átverésekkel foglalkozó urbanlegends.hu cikkében, melyben utána is jártak az állításoknak. Például egy régóta kórboncnokként dolgozó idős férfi beszámolójának, ami szerint régen a hullákat még azonnal fagyasztóba kellett rakni, nehogy bomlani kezdjenek, manapság viszont napokig is elvannak a melegben, amiért pedig – véli – a túlzott tartósítószer-fogyasztás okolható.
Hat év után sem rohad
A Bors is beszámolt az amerikai Dave Alexander történetéről, aki egy hatéves sajtburgert és sült krumplit tett fel az internetre, hogy eladja. 2012-ben elvette ezeket a lányától, hogy letesztelje, mi történik az évek múltával, valóban ugyanolyan külalakja marad-e a gyorsmenünek évek múlva is, mint a vásárlás időpontjában. Nos, a teszt pozitív eredménnyel zárult. Bár a burger keményebb lett, a krumpli ugyanolyan volt, mintha nagyjából frissen vásárolták volna – köszönhetően a tartósítószereknek.
Az étteremlánc ezt azzal indokolta, hogy vélhetően nem voltak meg a rothadási folyamathoz megfelelő mikrobák. Alexander ettől függetlenül áruba bocsátotta a portékáját az egyik nemzetközi licitoldalon, és akadt, aki 150 dollárt – 42 ezer forintot! – sem sajnált volna a „tartós” kajáért. Az árusító honlap közbeszólt, mondván, a terméken nincs feltüntetve a termék lejárati ideje.
Cáfol a tudomány
Igencsak ijesztő belegondolni, hogy egy hat év után is látszatra változatlan ételt a szervezetünk hogyan dolgoz fel. Az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet munkatársa, dr. Dunay György szerint nem eszik olyan forrón a kását. Úgy véli, valóban sok tartósítószer kerül a szervezetünkbe napjainkban, de ezek részben lebomlanak, részben kémiailag átalakulnak. Emiatt a tartósító hatásuk elenyésző lesz. – Évente több mint 2500 személy boncolását végezzük el, de ilyen jelenséggel még nem találkoztunk. Ki lehet jelenteni: a szóban forgó legendának nincsen természettudományos hatása – szögezte le az urbanlegends.hu-nak a szakértő.
Műszálas ruha a kulcs?
A téma Németországban is nagy port kavart, de a tudósok hamar tiszta vizet öntöttek a pohárba. Magyarázatok egész sorát találták a jelenségre, azt ugyanis megerősítették, hogy a holttestek ma valóban lassabban bomlanak el, mint régebben. Szerintük az, hogy a holttestek minimális idővel tovább maradnak ép állapotban, a talaj alacsony hőmérséklete, a magas nedvességtartalma, az oxigénhiány és a holttestekre adott műszálas ruházat okozza. Megfigyelték továbbá azt is, hogy azoknak a teteme, akik alkoholmérgezésben hunytak el, sokkal lassabban bomlik le – köszönhetően az alkohol tartósító hatásának!
A legenda szerint a kóla nemcsak fogyasztásra, hanem tisztítószerként is rendkívül hasznos. Nos, ez egyáltalán nem városi mítosz, hiszen az üdítőben lévő magas koncentrátumú szénsav remekül képes oldani többek között a rozsdát is. Egyesek folteltávolításra és a fürdőszobai eszközök tisztítására is használják. Az persze természetesen nem igaz, hogy ha egy sztékszeletet egy tálba tesznek, és kólával leöntik, akkor az üdítő két nap leforgása alatt képes cafatokra feloldani.
Az egyetlen olyan fogyasztható termék, amely a világ végéig eltartható, a méz. A tudósok találtak már olyan egyiptomi sírokat is, amelyekbe a szarkofágok mellé több ezer éves mézescsuprokat is temettek. Nagy megdöbbenésükre ezek teljes mértékben ehetőek voltak. A titok abban rejlik, hogy a méz 80 százaléka cukrot tartalmaz, és mindössze 10 százalék vizet. Ez a gombáknak és a baktériumoknak egyáltalán nem kedvez, így a bomlási folyamat sem tud megkezdődni. A másik ok, hogy a méhek egy savas kémhatású anyagot köpnek vissza a gyomrukból a mézbe, amely szintén erősen tartósító hatású.