Aktuális

Hull a szilva! - variaciók egy gyümölcsre

Bors

Létrehozva: 2018.08.19.

Lassan kezdődik a szilvabefőzés ideje, mikor megtelnek a konyhák ezzel a változatosan elkészíthető, zamatos gyümölccsel – ne csak a dunsztosüvegekbe kerüljön belőle, hanem a családi asztalra is!

Forrás: Thinkstock

leves

Vörösboros szilvakrém-leves

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: II

Hozzávalók (4 adag):

60 g barna cukor

8 szem szegfűszeg egy rúd fahéj
100 ml száraz, jó minőségű vörösbor
200 g érett szilva
100 ml tejszín a tálaláshoz: tejszínhab, citromszeletek

Elkészítés: Egy liter vizet a cukorral, leheletnyi sóval és a fűszerekkel felforralunk (a szegfűszegeket praktikus teatojásba tenni, hogy turmixolás előtt könnyen kivehessük). Hozzáadjuk a bort és a szilvát, és 15 percig főzzük. Azután kivesszük a fűszereket, a levest összeturmixoljuk és belekeverjük a tejszínt. Tálalás előtt tejszínhabbal és citromszeletekkel díszítjük.

főétel

Kakukkfüves pulykaragu

Elkészítés: 60 perc

Nehézség: II

Hozzávalók (4 adag):

700 g filézett pulyka felső comb
250 g szilva
2 közepes vöröshagyma
4 evőkanál olaj frissen őrölt fekete bors
1 kiskanál szárított kakukkfű
1 kk só
3 ág friss kakukkfű
3 cl szilvapálinka

Elkészítés: A pulykacombot nagyobb kockákra vágjuk és besózzuk.

A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és enyhén besózva az olajban megpároljuk. (Vigyázzunk, hogy ne piruljon meg.)

A borssal, meg a szárított kakukkfűvel fűszerezzük, és beletesszük a húst.  Nagyon kis lángon elkezdjük párolni, és saját levében puhára főzzük – a főzési idő felénél hozzáadjuk a magozott szilvát is.

Amikor elkészült, meghintjük az apróra vágott friss kakukkfűvel, és levesszük a tűzről. Végül hozzáadjuk a szilvapálinkát, és 10 perc múlva tálaljuk.

köret

Rozmaringos polenta

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: II

Hozzávalók (4 adag):

600 ml tej
2 evőkanál olívaolaj
1 kockacukor,
1 kk só
250 g kukoricadara
1 tk apróra vágott friss rozmaringlevél

Elkészítés: A tejet összekeverjük ugyanannyi vízzel, a sóval, beletesszük a kockacukrot és felforraljuk.

Folyamatos keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát, és forrásig hevítjük.

Ekkor hozzáadjuk az olívaolajat és a rozmaringot.

Egy tűzálló tálba simítjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig sütjük.

Tálalás előtt felvágjuk.

kímélő megoldás

Csirkemell gyümölcsös salátával és fetával

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: I

Hozzávalók (4 adag):

1 csontozott csirkemell
50 g vaj
1 kk só

A salátához:

200 g zöldsaláta
200 g szilva
100 g málna
50 g feta sajt
4 ek olívaolaj
1 kk só
1 kk frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: A csirkemellet szeletekre vágjuk, besózzuk, majd a vajon mindkét oldalon átsütjük. Húsz percig hagyjuk hűlni, hogy szépen szeletelhető legyen. A salátahozzávalót összekeverjük. Megsózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk olívaolajjal. Tálaláskor a csirkemellszeleteket a salátaágyra rendezzük, és a tetejére fetát morzsolunk.

desszert

Szilvás crumble

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: III

Hozzávalók (8 adag):

500 g szilva
1 citrom héja
150 g nádcukor
1 ek keményítő

A tésztához:

150 g liszt
150 g vaj
150 g nádcukor
1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés: Először a tésztát készítjük el: a lisztet elkeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd összemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal. Célszerű 20 percre a hűtőbe tenni, mert dermedten könnyebb lesz ráreszelni a tésztára. A szilvát kimagozzuk, gerezdekre vágjuk, és kevés víz hozzáadásával, rövid ideig pároljuk. Közben hozzáadjuk a cukormennyiség 2/3-át is, majd a reszelt citromhéjat és a keményítőt. Egy vékonyan kivajazott sütőtálba terítjük és megszórjuk a maradék cukorral. Előveszünk egy nagylyukú reszelőt, és az előkészített tésztát egyenletesen ráreszeljük a gyümölcsök tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 25–30 percig.

diétás tipp

Zabpelyhes-szilvás pohárkrém

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: II

Hozzávalók (8 adag):

50 g zabpehely
4 dl tej
1 ek méz
200 g görög joghurt
300 g szilva
3 ek méz
2 ek keményítő
1 kk őrölt fahéj
2 dl víz
50 g darált dió
50 g vágott dió

Elkészítés: A zabpelyhet megfőzzük a tejben, és hozzákeverjük a joghurtot. Hagyjuk hűlni, majd a tálalópoharak aljába adagoljuk. Rárétegezzük a görög joghurtot. A feldarabolt szilvát a vízben puhára főzzük, majd hozzákeverjük a mézet, a keményítőt és a fahéjat. A joghurt tetejére kanalazzuk. A tetejét megszórjuk darált dióval, és diódarabokkal díszítjük.

A nagymama receptfüzetéből

Szilvás gombóc

Elkészítés: 2 óra

Nehézség: IIIII

Hozzávalók (8 adag):

1 kg főzőburgonya (pl. Ella)
25 g vaj
1 csipet só
400 g fehér búzaliszt
150 g zsemlemorzsa
100 g porcukor
1 teáskanál fahéj
50 g kockacukor

Elkészítés: A krumplit megtisztítva, apróra vágva puhára főzzük, majd áttörjük. Egy csipet sóval és a vajjal pépesre keverjük. Apránként, szitálva adjuk hozzá a lisztet, és mindig jól átgyúrjuk, ha beleszitálunk egy adagot, hogy szép homogén tésztát kapjunk. Akkor jó, ha már teljesen összeáll, és labdát tudunk készíteni belőle, de még finom laza a szerkezete, nem tömött – akkor ragadós, „fojtós” lesz a gombóc. Közben egy nagy fazékban vizet forralunk. A szilvát kimagozzuk, és a magok helyére kockacukor-darabkákat dugdosunk. Aztán a gyümölcsöt meghempergetjük fahéjas porcukorban. Egy deszkán enyhén alálisztezve kisodorjuk a tésztát, és kb. 10x10 cm nagyságú kockákra vágjuk. A kocka közepébe helyezzük az előkészített szilvát, és kézzel gombócokat formázunk belőle. A forrásban lévő vízbe dobjuk, és 3–4 percig főzzük – ha feljön a víz színére, szűrőkanállal kiszedjük, és pirított zsemlemorzsába hempergetjük. A tálon megszórjuk még fahéjas porcukorral is.

Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek