Forrás: MTI
A must amellett, hogy finom üdítőital, egészséges és tápláló is. Érdemes télire is eltenni belőle, Bálint gazda pedig megmondja, hogyan tegyük mindezt, hogy ne romoljon meg.
– A mustként tárolandó szőlőlevet a szüret után késlekedés nélkül ki kell sajtolni. Minden liter musthoz egy gramm benzoesavas nátriumot (kapható a szakboltokban vagy a gyógyszertárakban), illetve 1/2 gramm szalicilt keverünk és hűvös helyen tartjuk. Ha csak meleg kamra áll rendelkezésre, akkor dupla mennyiségű tartósítószert elegyítünk a musthoz.
– Ez két nap alatt tisztára ülepedik, ekkor lefejtjük és literenként 0,3-0,6 gramm kristályos borkénnel fertőtlenítjük. Több ként ne használjunk, mert ártalmas lehet! – magyarázza az olvasóknak az ország legnépszerűbb kertészmérnöke, aki saját oldalán elárulta, hogy száz kiló egészséges szőlőből, átlagos időjárási viszonyok között 72-75 liter mustot lehet kipréselni.