Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)
A cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk az alkoholról, nem mindegy azonban, mit isznak és milyen gyakran. Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa adott tanácsokat.
Felejtse el a meggyeset!
A barna sör jobban emeli a vércukorszintet, mint a világos, amely mérsékeltebb vércukor-emelkedést eredményez, ezért inkább a hagyományosból válasszon.
Cukorbetegeknek az ízesített sörök nem javasoltak! Azonban ha házilag ízesítjük félbevágott gyümölcsökkel, pl. citrommal, nem kell a felesleges cukorfogyasztástól tartanunk.
Hol a határ?
A legjobb, ha nőknél egy, míg férfiaknál két egység alkoholnál meghúzzák a határt, ami 1-2 decilitert jelent. Sörnél tehát elegendő kikérni a pincértől egy pikolót. Arra is figyeljen, hogy naponta csak egyszer igyon.
Sajtot is ehet hozzá
Rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszet vagy ropit is fogyaszthat mellé. Szóba jöhet még 1-2 szelet sajt vagy egy marék sózatlan mogyoró, illetve dió is. Az alkohol meghozza az étvágyat, tehát figyeljen arra is, mennyit eszik, hiszen a túlzott nassolásnak vércukorszint-emelkedés lehet a vége. Kiemelten fontos a dietetikus által összeállított egyénre szabott táplálkozás-terápia, amelytől nem szabad eltérni még nyaraláskor sem.
Miért a folyékony kenyeret?
Például azért, mert egyes források szerint a komlóban lévő jótékony hatású oxidációs anyagok kedvezően befolyásolhatják a vérzsírszinteket, segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Mindez természetesen mértékletes sörivás mellett értendő. Más italokhoz mérten a sörnek viszonylag alacsony az alkoholtartalma. További jó tulajdonsága, hogy élesztőtartalmánál fogva számos B-vitamin megtalálható benne, amelyek hozzájárulhatnak az idegrendszer optimális működéséhez. A folyékony kenyér jócskán tartalmaz káliumot, nátriumban azonban szegény – ezek a tulajdonságai segíthetnek a vérnyomás és a vízháztartás szabályozásában. A rendszeres, de mértékletes fogyasztás a vesekőképződés megelőzésében is segíthet.