Aktuális

Orbán Viktor: Salvini az én hősöm és sorstársam

Bors

Létrehozva: 2018.08.28.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter az első mediterrán politikus, aki meg akarja állítani a migránsokat, és ebben Magyarország támogatja – mondta Orbán Viktor kedden Milánóban olasz újságíróknak.

Forrás: AFP

Orbán Viktor azért utazott Milánóba, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, a Liga olasz kormánypárt vezetőjével találkozva összehangolják bevándorlási politikájukat. A magyar miniszterelnök azt mondta Salviniről, hogy "ő az én hősöm, sorstársam is, (...) és van néhány tapasztalatom, amit meg tudok vele osztani".

A magyar-olasz kapcsolatokkal kapcsolatban a kormányfő azt mondta, a gazdasági és biztonságpolitikai kapcsolatok jók, de az előző kormányokkal való együttműködés nagyon rossz volt, mert állandóan sértegették a magyarokat. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországot azért támadják, mert bebizonyította, hogy a határokat meg lehet védeni, eközben pedig Brüsszel azt mondta, nem lehet a migránsokat megállítani, ezért be kell őket engedni. 

Hozzátette: Matteo Salvini küldetése, hogy bebizonyítsa, nem csak szárazföldön, de a tengeren is meg lehet állítani a bevándorlókat. Ebben Magyarország támogatja, és azt fogja javasolni az olasz belügyminiszternek, hogy "tartson ki", mert gyalázzák az embert és "borzalmas dolgokat mondanak róla", de ha kitart, akkor be lehet bizonyítani, hogy meg lehet védeni a határokat.

Közzétette: Orbán Viktor – 2018. augusztus 28., kedd

Orbán Viktor kiemelte: Brüsszel, illetve a németek, franciák, spanyolok politikája arról szól, hogy jobban menedzseljék a migrációt. A V4-ek viszont nem jobban menedzselni, hanem megállítani szeretnék azt. A már Európában lévő migránsokkal nem az a feladat, hogy szétosszák, hanem az, hogy hazavigyék őket - jelentette ki, hozzátéve: ha szétosztják őket, az azt jelenti, hogy győztek az embercsempészek, és újabb hullámokban érkeznek majd bevándorlók. Csak úgy lehet őket megmenteni a vízbe fulladástól, ha meggyőzik őket, hogy el se induljanak. Ez viszont csak úgy lehetséges, ha bizonyítékát adják annak, hogy nem tudnak Európába bejutni - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Közzétette: Orbán Viktor – 2018. augusztus 28., kedd

Így értékelte az olasz sajtó a találkozót

A La Stampa szerint Salvini és Orbán találkozója az olasz és magyar kormány közötti szövetséget fektette le a migráció terén és számos más, európai politikai kérdésben. A lap hangsúlyozta, hogy a másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elhatárolta ugyan magát a találkozótól, de a római kormány migrációs politikája egyre inkább Salvini felé mozdul el.

A La Stampának nyilatkozó Antonio Tajani EP-elnök, az olasz jobbközépből érkezett politikus kijelentette, hogy aki kereszténynek vallja magát, annak szolidárisnak kell lennie. Hozzátette: reméli, nem Orbán Viktor lép ki az EPP-ből, hanem esetleg a Salvini vezette Liga csatlakozhat hozzá.

A jobbközép Il Giornale úgy értékelte, Itália ténylegesen elmozdult a közép-európai V4-országok irányába, hiszen Salvini és Orbán között kormányszintű találkozó zajlott le. Az olasz sajtó felfigyelt arra, hogy a sajtótájékoztatót az olasz és az európai uniós zászló előtt tartották.

Közzétette: Orbán Viktor – 2018. augusztus 28., kedd

A Corriere della Sera külön cikkben mutatta be Orbán Viktor politikai pályafutását és az általa hirdetett illiberális demokrácia nézeteit. A Corriere megállapította, hogy a Salvini és Orbán közötti európai szövetség nehéz helyzetbe hozta az M5S-t, és az olasz külpolitikában megtörte a két kormánypárt eddig is gyenge egységét. A lap megjegyezte, hiába nevezte hősnek és dicsérte Orbán Viktor Matteo Salvinit, Magyarország „kapui” zárva maradnak az Itáliából áthelyezendő menedékkérők előtt.

Bruno Bonnell francia politikus, Emmanuel Macron pártjának parlamenti képviselője a Corrierében „végzetes veszélynek” nevezte a bal- vagy jobboldali populisták és a progresszív erők szembenállását, amely szerinte kemény harchoz vezet az EP-választásokon.

A balközép La Repubblica Walter Veltroni olasz baloldali politikus írását közölte, amelyben a szerző egyebek között azt írta:  „ne nevezzük őket populistának, a szélsőjobbal szemben elérkezett egy új baloldal ideje”.

A huffingtonpost.it olasz hírportál elemzése szerint Salvininek és Orbánnak az célja, hogy betörjék Brüsszel kapuit, bevegyék „a hatalom folyosóit, amelyeket ötven év óta a mérsékelt néppártiak és a reformszocialisták népesítettek be”.

Matteo Salvini közösségi oldalai sok képet közöltek és egyenesben közvetítették a magyar miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóját. Salvini úgy kommentált: „a mi Európánk a munkához, élethez, egészséghez és biztonsághoz való jogon alapul majd. Elég volt a pénzügyi világ és a migráció diktatúrájából”.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek