Aktuális

Tudta? Ettől lesz tökéletes a lángos tésztája

Bors

Létrehozva: 2018.08.25.

Igaz, lassan vége a nyárnak, de a strandos finomságokról így sem kell lemondani. Egy finom lángost otthon is bármikor elkészíthetünk.

Forrás: Móricz István

Nemcsak fi­nom, hanem gyorsan el is készíthető a lángos, ami egy rapid ebédnek is tökéletes. Sokan még mindig a sajtos-tejfölösre esküsznek, pedig ennél már jóval több mindent is kihozhatunk belőle. Egy azonban biztos: a tésztán múlik a tökéletes finomság. 

Aranybarnán a leggusztább

Bors-tipp

A hivatalos adatok szerint 1 kilogramm liszthez 4-5 dekagramm élesztőt kell adni, hogy tökéletes legyen a lángos.

A gyúrás után apró gömböket formázzunk, nyújtsuk ki egy kicsit, majd mehet is az olajba. Fém fogóval forgassuk, hogy mindkét oldala megsüljön.

Hány fokon süssük?

– Sokat vitatkoznak azon az embe­rek, hogy milyen hőfokon kell sütni. Mindegyik olaj másképp működik – mondta Buday Péter séf, majd hozzátette, hogy például pálmazsírnál magasabb hőfokon kell készíteni, míg a hagyományos étolajnál elég a kisebb láng is. Használhatunk emellett repceolajat, lenolajat, mogyoróolajat vagy szójaolajat is, ezekkel egészségesebb étel lesz a lángosunk. 

Juhtúrót keverjen bele!

Igaz, kicsit eltér a megszokottól, de nemcsak krumpli, hanem akár juhtúró vagy feldarabolt medvehagyma is mehet a nyers tésztába keverve, hogy még finomabb és egyedibb legyen. A fűszerezés is feldobja a végeredményt, a són kívül az ínyencebbek borssal és fokhagymával is felturbózhatják a keltet még sütés előtt. 

A krumpli ízesíti

Tudta?

A lángosról az első írásos emlék 1700-ból százmazik, de a története egészen a XIV. századig nyúlik vissza. A dagasztásra használt teknőbe ragadt maradékból készítették el.

Kívül ropogós, belül foszlós sok lyukkal, és mindenképpen sajtos-tejfölös – ezt állítja Buday Péter séf, de hozzátette, hogy ez tipikusan az az étel, amit mindenki a saját íze szerint készíthet el. Azonban a tésztaalap mindig ugyanaz. – Az alapja a víz, a só, az élesztő és a liszt. Szeretem, ha van a tésztában krumpli, ezért héjában főtt, áttört burgonyát is teszek bele. Egy kis kefirrel vagy tejföllel pedig még finomabbá és lágyabbá varázsolhatjuk a tésztát. Nagyon jól, alaposan meg kell gyúrni, aztán körülbelül fél-háromnegyed órán át hagyom kelni. Szaggatás után is pihentetem még egy kicsit, majd meghúzogatom a tésztát, és mehet az olajba. A legfontosabb: ha hideg az olaj, akkor felszívja azt a tészta, ha túl forró, akkor viszont odaég! – mondta.

Ilyet kóstolt már?

A lángos nem áll meg a hagyományosnál, szinte bármivel megtölthetjük, hogy különlegesebb és laktatóbb legyen. A kiszaggatott nyers tésztába vagy a tetejére tehetünk sült csirkemellkockákat, sajtot, virslit, sonkát, kolbászt, akár még zöldséget is.

Fura, de finom

Ha só helyett egy kevés cukrot teszünk a tésztába, akkor desszertként is megállja a helyét ez az étel. A tetején csokoládé olvasztva gyümölcsdarabokkal vagy lekvárral akár ebéd után is jó választás. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek