Forrás: AFP
Leginkább a termését ismerjük, pedig pikáns fűszerként, kellemes ízű zöldségként is használatos. Gumójának az étrendünk színesebbé tételében van szerepe, tápértéke kevésbé jelentős. Ásványi sókat, C-vitamint és karotint tartalmaz. Gyógynövényként, a termése (magja) miatt lett ismert, ez az egyik legjobb természetes puffadásgátló, emésztést segítő szer. Fő hatóanyagai az édes-kesernyés, kámforos ízt adó illóolajok. Görcsoldó hatású, hat a méh izmaira is, menstruációs fájdalmak enyhítésére is kiváló. Elősegíti a bélgázok távozását, hashajtó teakeverékekhez is adhatjuk.
Hasfájós babák teájának is része lehet, mivel szélhajtó és a csecsemőkori bélgörcsöket is jótékonyan enyhíti. A légúti hurutoknál köptető és nyálkaoldó hatású. Fogyasztása: gumójából leves, főzelék, köret, mártás, pikáns ízű saláta készíthető. Párolva, olajban kisütve is finom. Termését fűszerként levesek, főzelékek, szószok, halételek, sütemények, cukorkák, likőrök ízesítésére használjuk.