Leves
Hozzávalók (4 adag):
½ kg csicsóka
1 póréhagyma
1 kis fej fehérhagyma
1 ek vaj
2 liter zöldségalaplé
2 deci tejszín
1 ek kukoricaliszt
só, kakukkfű
fehér bors
Elkészítés (30 perc): A vajat egy lábosban felolvasztjuk, és megdinszteljük benne a karikára vágott hagymát. Beletesszük a megtisztított csicsókát, a felkarikázott póréhagymát, sózzuk, borsozzuk. Teszünk bele egy kevés kakukkfüvet, majd felöntjük az alaplével, és puhára főzzük. Akkor simára turmixoljuk, hozzáadjuk a kukoricaliszttel elkevert tejszínt, és összemelegítjük.
Főétel
Hozzávalók (6 adag):
1 kg sertéscomb
1 padlizsán
1 cukkini
1 kaliforniai paprika
1 kg paradicsom
1 fej lilahagyma
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg fekete olajbogyó
1 tk só
1 kk őrölt fekete bors
1 kk kakukkfű
1 kk bazsalikom
½ kk rozmaring
6 ek olaj
1 dl vörösbor
Elkészítés (1 óra): Az olajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát. Adjuk hozzá a kockára vágott húst, és pirítsuk addig, míg kifehéredik. Akkor szórjuk bele a zúzott fokhagymát, a kockára vágott paradicsomot, és öntsük alá a vörös-bort, sózzuk meg. Kevergetve, fedő nélkül főzzük forrásig, és forraljuk el a bor alkoholtartalmát, és amikor a paradicsom levet enged, tegyük bele a feldarabolt zöldségeket, és lefedve főzzük puhára a ragut. A végén ízesítsük őrölt borssal, kakukkfűvel, bazsalikommal, rozmaringgal, és szórjuk bele az olajbogyót.
Köret
Hozzávalók (6 adag):
1 nagyobb méretű, savanykás alma
2 nagy méretű édesburgonya
5 dkg olvasztott vaj
100 ml tejszín
1 kk só
1 kk frissen őrölt rózsabors
½ kávéskanál őrölt szerecsendió
½ kávéskanál csilipor
5 dkg vágott dió
Elkészítés (50 perc): Az almát és az édesburgonyát megtisztítva, kockákra vágva a sütőben puhára sütjük (vigyázzunk, nehogy megégjen), majd püré állagúra passzírozzuk. Kikeverjük a tejszínnel és az olvasztott vajjal, és a fűszerekkel. Tálaláskor megszórjuk vágott dióval.
Kímélő megoldás Schobert Norbi ajánlásával
Hozzávalók (4 adag):
Update leveles tészta
2 dkg paradicsompüré
20 dkg csirkemell
10 dkg mozzarella
só, bors
Sansa olívaolaj (nem extraszűz)
Elkészítés (30 perc): A leveles tésztát szobahőmérsékleten kb. egy óra alatt hagyjuk kiolvadni. Serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk. Miután kiolvadt a tészta, kinyújtjuk és nyolc egyenlő részre osztjuk. Megkenjük a paradicsompürével, belerakjuk a csirkemellet, mozzarellát és összehajtjuk a batyukat, villával lenyomkodjuk a széleit. Tojással megkenjük, és 180-200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
Desszert
Hozzávalók (10 adag):
30 dkg cukor
30 dkg reszelt alma
30 dkg kukoricaliszt
3 tojás
3 ek olaj
1 citrom leve és héja
½ csomag sütőpor
3 ek darált mák
A mázhoz:
10 dkg porcukor
1 citrom leve
Elkészítés (1 óra): Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük. Beletesszük az olajat, a mákot, a reszelt citromhéjat és a citromlevet. Hozzáreszeljük az almát, majd belekeverjük a lisztet és a sütőport. Egy tepsit kikenünk olajjal, kilisztezzük és belesimítjuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Közben a porcukorból a citromlével kikeverve mázat készítünk, melyet a kihűtött tészta tetejére kenünk.
A nagymama receptfüzetéből
Hozzávalók (10 adag):
35 dkg finomliszt
½ mk só
5 dkg cukor
20 dkg tejföl
1 tojás
1 dl tej
2,5 dkg élesztő (vagy 1 csomag szárított élesztő)
10 dkg olvasztott mangalicazsír
25 dkg magozott szilva, hosszában negyedekre vágva
porcukor és fahéj a beszóráshoz
Elkészítés (2 óra): A langyos tejben morzsoljuk bele az élesztőt, jól keverjük el és futtassuk fel. Kb. 15 perc múlva felhabosodik, a térfogata a duplájára nő – ekkor tegyük bele a tésztába. Mivel ez egy magas zsírtartalmú tészta, különös gondot kell fordítani a dagasztásra és a kelesztésre. A lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, a közepébe mélyedést készítünk, ebbe ütjük bele a tojást, majd belekanalazzuk a simára kevert tejfölt, végül a tejben felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük, és alaposan kidagasztjuk. Vigyázni kell, hogy a tészta ne tapadjon fel körben az edény falára, ezért egy fakanállal vagy műanyag lapáttal ezt keverés közben leválasztjuk. Mikor már szép homogén, és elkezd emelkedni, hozzáadjuk a langyos, olvasztott zsírt is (a sok zsiradék ugyanis gátolja az élesztő munkáját, ezért csak a dagasztás végén szabad a tésztába keverni). Így egy lágy kelt tésztát kell kapnunk, amit a kelesztő tálban hagyunk a duplájára feljönni. Egy 25x35 centi nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a megkelt tésztát belenyomkodjuk. A tepsiben is hagyjuk egy kicsit kelni, közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra. Sütés előtt a tetejére rendezzük a gyümölcsöt, és kb. 25 perc alatt készre sütjük, beszórjuk a fahéjas porcukorral, majd öt percre visszatesszük a sütőbe. Erre nincs feltétlenül szükség, de így a szilva körül ráolvad a cukor, és finom karamelles íze lesz.
Diétás tipp
Hozzávalók (6 adag):
6 ek chiamag
3 ek étkezési mák
10 dkg glutén- és cukormentes fehércsokoládé
2 banán
10 dkg cukormentes almapüré
25 dkg laktózmentes joghurt
2 dl rizstej
Elkészítés (40 perc): Célszerű a turmixgépben kezdeni a folyamatot, mivel a végén úgyis itt zajlik a készítés lényegi része: öntsük bele a rizstejet, kanalazzuk bele a chiamagot, és félórát hagyjuk állni, hogy a chiamag kicsit megszívja magát, és felpuhuljon a héja – így könnyedén homogén állagúra tudjuk turmixolni. Közben vízgőz fölött olvasszuk fel a csokit, és keverjük hozzá a joghurtot – így nem tapad fel az edény falára, és kisebb alapanyag-veszteséggel dolgozunk, mert szinte maradéktalanul át tudjuk önteni a turmixgépbe. Alacsony fokozaton zúzzuk össze a chiamagot, majd adjuk hozzá a mákot, a banánt és az almapürét, majd intenzíven turmixoljuk addig, míg teljesen sima, krémszerű állagot kapunk. Adagoljuk tálkákba vagy poharakba, és hideg helyen hagyjuk megdermedni. Utána díszíthetjük ízlés szerint gyümölcsökkel vagy olajos magvakkal.