Aktuális

Hét téves jóslat a múltból - Chaplin is tévedett, de az internettel is mellé lőttek

Bors

Létrehozva: 2018.09.02.

Az 1800-as évektől kezdve számos olyan találmány, módszer és eszköz jelent meg, amely megváltoztatta a ma ismert életünket. Kezdetben azonban sokan kétkedve fogadták ezeket az újdonságokat, és olyan kijelentéseket tettek, amelyek ma olvasva igencsak nevetségesek.

7. Megfulladó utasok

A legnevesebb londoni egyetem egykori professzora, dr. Dionysys Larder igencsak szkeptikus volt a nagy sebességgel haladó vonatokkal kapcsolatos elképzelésekkel szemben. Az 1800-as évek elején úgy vélte: mindez azért is képtelenség, mivel ha a vonatok 100 km/óránál is magasabb sebességgel száguldoznának, az utasok egyszerűen képtelenek lennének lélegezni, és megfulladnának.

6. Őrültség az olajfúrás

Ma már jól tudjuk, hogy a föld mélyén található nyersanyagok, többek között a kőolaj és a földgáz nélkül elképzelhetetlen lenne a közlekedés. Az olajfúrásból meggazdagodó Edwin L. Drake 1859-ben azonban még amondó volt, elment az esze annak, aki a föld alá akar fúrni az aranyat érő olaj reményében. Érdekesség, hogy pont ebben az évben neki sikerült először olajat találni a föld alatt.

5. Butaság a telefon

Az amerikai Western Union kommunikációs és gazdasági vállalaton belül 1876-ban még nem igazán voltak elragadtatva a hagyományos telefon ötletétől. Egy feljegyzés alapján úgy vélték: túl sok hiányossággal rendelkezik ahhoz, hogy a kommunikáció eszköze legyen. Óriásit tévedtek.

4. Az örök lovak

A Michigan Savings Bank elnöke 1903-ban mindent megtett, hogy meggyőzze Henry Fordékat és a befektetői köröket, ne invesztáljanak annyit a Ford Motor Companyba. Az volt ugyanis az elképzelése, az újonnan feltalált autó csak úri hóbort, amely előbb-utóbb kikopik a divatból, ellenben lovak mindig is lesznek.

3. Chaplin benézte

Az angol filmrendező, Charlie Chaplin nem is tévedhetett volna nagyobbat 1916-ban. Akkoriban ugyanis úgy vélte, a mozi csak egy gazdagok számára kitalált dolog, a közönség sokkal inkább a hús-vér színészre vágyik a színpadon. Hamarosan mindezt ő maga cáfolta meg a filmtörténelem egyik leghíresebb alakjaként.

2. Csönd a vásznon

A Warner Brothers filmstúdió egyik alapítója, H. M. Warner a némafilmek virágzása idején, 1927-ben még amondó volt: a franc sem kíváncsi arra, hogy a színészek beszéljenek a filmvásznon. Két év múlva azonban berobbantak a hangosfilmek, a véleményét pedig rögvest gyökeresen megváltoztatta.

1. Fölösleges net

Az 1990-es évek közepéig sokan tiltakoztak az új médiumként megjelenő internet ellen. Clifford Stoll amerikai csillagász a Newsweekben például megkérdőjelezhetetlennek vélte a napilapok vezető pozícióját. Szerinte semmilyen online adatbázis sem tudja helyettesíteni a nyomtatott újságokat. Jobban nem is lőhetett volna mellé.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek