Aktuális

Így lesz tökéletes a bécsi szelet

Bors

Létrehozva: 2018.09.16.

<p>A nyári időszakban kizökkenünk a megszokott kerékvágásból: a nyaralás, a jövés-menés új dolgok kipróbálására ösztönöz, ami nagyon jól van így – de a legjobb benne mégis az, amikor visszatérünk a régi ízekhez és szokásokhoz. De tényleg: van jobb egy friss rántott húsnál, utána egy igazi smarnival?</p>

Leves

Húsleves csirkéből és szárnyasaprólékból

Elkészítés: 3 óra

Nehézség: ***

Hozzávalók:

1/2 tanyasi csirke, darabolva * 5 db csirkemáj, zúza * 1/2 kg vegyes zöldség: sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, hagyma, kelbimbó, egész hámozott burgonya, gomba, egy kisebb karfiol

Fűszerek: só, egész bors, köménymag, babérlevél, szegfűszeg

Elkészítés: A húst a fűszerekkel 2,5 liter vízben feltesszük főni. Kis lángon főzzük, és folyamatosan merjük le róla a főzés közben képződő habot (ha nem tesszük, zavaros lesz a leves). 

Mikor félig megfőtt, hozzáadjuk a megmosott, feldarabolt zöldségeket, és lassú tűzön készre főzzük. Ha elkészült, kiszedjük a húst és a zöldségeket, a levest pedig tíz percig állni hagyjuk, hogy le­ülepedjen, majd leszűrjük. 

A húst feldaraboljuk és a zöldségekkel együtt tálra szedjük, levesbetétnek külön megfőzzük a cérnametéltet vagy az apró csigatésztát.

Főétel

Bécsi szelet

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: **

Hozzávalók (4 adag):

60 dkg borjúhús (felsál vagy lapocka) * 1 tk só

A panírozáshoz: 10 dkg finomliszt * 3 felvert tojás * 20 dkg zsemlemorzsa * 10 dkg vaj * 10 dkg olaj (vagy 20 dkg zsír) * 1 citrom a tálaláshoz

Elkészítés: A hússzeleteket vékonyra klopfoljuk, majd mindkét oldalon besózzuk. Bepanírozzuk: először lisztbe forgatjuk, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába. A vajat és az olajat összeolvasztjuk (vagy felolvasztjuk a zsírt), felhevítjük és mindkét oldalon aranybarnára sütjük benne a hússzeleteket. Sütés után leitatjuk róla a felesleges zsiradékot, és frissen tálaljuk.

Köret

Osztrák krumplisaláta

Elkészítés: 50 perc

Nehézség: **

Hozzávalók (8 adag):

70 dkg kiflikrumpli * 1 nagy fej vöröshagyma * 300 ml forró marhahúsleves * 5 ek almaecet * 5 ek tökmagolaj * 1 el mustár * 1 kk só

Elkészítés: A krumplit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kihűtjük, meghámozzuk és felkarikázzuk. A hagymát megtisztítjuk, vékonyra szeljük és egy tálban összekeverjük a krumplival. Az ecetből, az olajból és a mustárból öntetet keverünk, és összeforgatjuk a hagymás-krumplis keverékkel. Ráöntjük a forró marhahúslevest, és lefedve félretesszük, míg beszívják a hozzávalók. A bécsi szelettel tálaljuk.

TIPP: Lila vagy fehér káposztát is keverhetünk a zöldségek közé.

Desszert

Császármorzsa almakompóttal

Elkészítés: 30 perc

Nehézségi fok: **

Hozzávalók:

20 dkg liszt * 4 tojás * 2,5 dl tejszín * 1 csipet só * 1ek porcukor * 2 ek vaj

Elkészítés: A lisztet egy tálba rakjuk, ehhez keverjük hozzá a tejszínt, a sót és a tojássárgáját. A tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, majd a porcukrot hozzáadva tovább verjük, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, elegyítjük a tejszínes masszával. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, és beleöntjük a tésztát. Addig sütjük, míg az alja megpirul, ekkor megfordítjuk, és hasonlóképpen megsütjük a másik felét is. A sütőlapát fejével feldaraboljuk – forrón, porcukorral meghintve, almakompóttal tálaljuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek