Forrás: Thinkstock
Van az úgy, hogy az embernek csak negyedórája van arra, hogy összedobjon egy ínycsiklandó ebédet vagy vacsorát a családnak. Nem lehetetlen, ennyi idő alatt még egy finom pörköltet is az asztalra lehet varázsolni.
Pirítsuk le előre!
A TV2 Séfek séfje műsorának győztese, Tatai Róbert kakukkfű nélkül elképzelni sem tudja ezt az ételt.
– Ha gyorsabban szeretném elkészíteni a pörköltet, akkor először zsiradékon lepirítom a húst – utoljára malacpofából készítettem így el –, majd ha kívülről kicsit megsült, akkor kiszedem és félreteszem. Ehhez a húsos zsiradékhoz öntök vörösbort, majd hagyom, hogy felforrjon, és feloldódjanak a leragadt húsdarabkák. Addig egy másik serpenyőben megdinsztelem a hagymát, dobok bele paprikát és paradicsomot, ha megpuhult, beleteszem a húst. Só, bors, pirospaprika, és kakukkfű nem maradhat ki belőle. Ráöntöm a vörösbort, majd adok hozzá alaplevet, és hagyom, hogy megpuhuljon a hús – adta a tippet Tatai Róbert, a Séfek séfje győztese.
Vörösborral öntöm fel
Az egészséges is lehet olcsó, finom,s egyben gyorsan elkészíthető. Schobert Norbi mangalicazsíron, csirkéből készíti a pörköltet.
– Ami fontos, hogy ne olajon főzzünk! Én mangalicazsírt vagy vajat használok. Utóbbi tényleg vaj legyen, ne margarin! A csirkét megcsináljuk pörköltalapnak hagymával, pirospaprikával, jöhet rá só, bors. Száraz vörösborral engedem fel, isteni – kezdte receptjét a fitneszmogul, aki stílszerűen Norbi Update orsótésztával tálalja főztjét. – Vacsorára is fogyaszthatjuk ezt az ételt, mert a tészta szénhidráttartalma a megszokottnál 30-40 grammal kevesebb. Négy főre egy csomag kell, amely 750 forint. Még csak azt sem lehet mondani, hogy ami egészséges, az drága.
– A végén a pörköltet egy jó nagy doboz tejföllel elkeverem. Imádom azt a pikáns ízt, amit a bor ad neki – árulta el Norbi, aki kifejezetten a hagyományos, 20 százalékos tejfölt ajánlja.
– Nem támogatom a zsírszegény ételeket, mert azoktól éhesebbek leszünk, és a vitaminok sem szívódnak fel. Ne a zsírt csökkentsük, hanem a szénhidrátot, a cukrot és a keményítőt! – tanácsolja.
Csirkecombból gyorsan megvan
Szendrei Bence szerint bármennyire is sietni szeretnénk az étel elkészítésével, magát a pörkölést nem szabad kihagyni.
– A gyors pörköltnél leginkább a pörkölésen van a hangsúly, és azon, hogy milyen húst használunk. Erre legjobb a nyúl- vagy a csirkehús, de abból is inkább a combrész, sertésből nem tudjuk percek alatt elkészíteni. Vágjuk fel a hagymát minél apróbbra, és zsiradékon – mangalica-, libazsír – dinszteljük. Közben felszeletelhetjük a húst, itt is érdemes kicsi kockákra vágni, majd kevés olajon lepirítani. Ezután önthetjük hozzá a hagymához, majd fűszerek, pici víz és pár perc után, amikor az ízek is összeérnek, már kész is.
– Akár forró vízzel vagy alaplével is felönthetjük, igaz, ezzel csak másodperceket nyerünk, mivel 1-2 decinél nem kell rá több – magyarázta a TV2-n októberben induló Masterchef Junior zsűritagja, aki tésztát ajánl ehhez a fogáshoz.
Köménymag nélkül nem tudnám elképzelni
Szrenkó Marcell 85 kilót fogyott két év alatt, s hogy a súlyát tartsa, oda kell figyelnie arra, mikor, mit és mennyit eszik.
– A pörköltet a hagyományos vonalon próbálom meg elkészíteni, annyi csavar van benne, hogy Update szénhidrátcsökkentett tésztát eszem mellé, és mindig mérem az adagokat. Norbi egyengette az utamat az első perctől fogva, általa rájöttem arra, hogy egyáltalán nem bonyolult egészséges ételeket készíteni. A hagymát lepirítom, majd megszórom egész köménymaggal, ami a melegtől szépen kipattog, mint a kukorica. Ehhez jöhet a feldarabolt sertéshús, só, bors, majd felöntöm vízzel. Paradicsomlevet is szoktam beletenni, sőt még pár csepp édesítőszert is, így még finomabb. Amíg nem tanultam meg főzni, addig Norbitól rendeltem mindent, ma már ügyeskedem azért a konyhában. A változást a szervezetem annyira megérezte, hogy sikerült elhagynom még a gyógyszereket is – mesélte lelkesen Marcell.