Az ebéd után forrón tálalva elmaradhatatlan őszi-téli desszert az almás pite. Ahogy sok másban, a magyarok ebben is inkább a hagyományokat követik, pedig lehet rajta újítani. Az almaszezonban vétek lenne kihagyni.
Betartva a szabályokat
Gáspár Bea szerint a süteményeket csak úgy lehet tökéletesen elkészíteni, ha pontról pontra követjük a receptet. Ő is így tesz. – Rengeteg receptem van innen-onnan. Az almás piténél is mindig figyelem az adagokat. Ennél a süteménynél a hagyományosra esküszöm, az a legfinomabb. Csak semmi flanc! – mondta lapunknak az ország Bea asszonya.
Sósan főétel is lehet
A tészta elkészítésén nem kell variálnunk, de a tölteléket sokféle módon elkészíthetjük. Mivel a magyarok leginkább az édes pitéket kedvelik, ezért a legdivatosabb az almás, meggyes, mákos vagy a túrós pite, pedig sósan is elkészíthetjük. A tésztát megtölthetjük darált hússal, hallal, sonkával, de akár sütőtökkel és más zöldségekkel is, így desszert helyett ebédként tálalhatjuk.
Melyik gyümölcstípust válasszuk a süteményhez?
Az édes fajták kedvelői, a golden, a gála, a fuji, a starking és a florina fajták közül válogassanak! A savanykásabb ízek szerelmesei kipróbálhatják akár birsalmával is az édességet, de ezt mindenképpen keverni kell más fajtákkal az erős íze miatt. Jó választás lehet mellé a Granny Smith, az idared vagy a jonatán. Az édes és savanykás töltelékhez is pompás fajta a jonagold, amely minden variációban megállja a helyét.
Szurkáljon a repedés ellen!
Az alma adja a szívét az egész süteménynek, Marton Adrienn gasztroműsor-vezető, ételstylist szerint pont ezért megunhatatlan.
– Szerintem a tölteléknek kell hangsúlyosabbnak lenni. Jobb, ha édes almából készítjük, és minél többféléből, mert úgy még finomabb lesz, de ez igaz minden más almás süteményre is. A fahéj elmaradhatatlan kelléke a tölteléknek, de például a darált dió is nagyon jól illik hozzá. Egy pici citromlé sem árt, ez jobban kiemeli az édes ízeket. Kevés pudinggal is fel lehet dobni a reszelt almát, de arra figyeljünk, hogy ne almás puding, hanem pudingos alma legyen, tehát nem kell egy egész zacskónyi. Feldobja az ízeket, és besűríti a végeredményt.
A tésztát miután bekevertük hagyjuk pihenni a hűtőben, így sokkal könnyebben tudnunk majd vele dolgozni, és vékonyabbra is tudjuk nyújtani. Elég neki annyi idő, amíg elkészítjük a tölteléket. A végén a tésztaszurkálásról ne feledkezzünk meg, ez segít, hogy a gőz eltávozzon, így nem reped meg a tészta teteje – mondta el a műsorvezető.