Forrás: Thinkstock
Itt a diószüret ideje! Fogadjunk, hogy önök is verik a fát, hogy lepotyogjanak a termések. Szakértők szerint jobb, ha elfelejtjük ezt a népi szokást, mert nem tesz jót a növénynek. Annak érdekében, hogy jövőre is szépen teremjen a diófa, óvatosan rázzuk le a termést, anélkül, hogy letörnénk az ágakat. A diót akkor kell leszedni, amikor már megreped a zöld burok. Saját dolgunk megkönnyítése érdekében terítsünk vásznat, vagy fóliát a diófa alá, mielőtt nekiállunk a szüretnek.
Ezzel megússzuk a fáradtságos hajolgatást. A begyűjtött termések közül érdemes kiválogatni azokat, amelyek még a zöld burokban vannak. Ezeket is meg lehet menteni anélkül, hogy összekoszolnánk a kezünket. Kissé öntözzük meg a zöld diókat, és tegyük egy napra lezárt nejlonzsákba.
Másnapra felpuhul a héjuk és könnyen lejön. A szép fehér húsú diónak is van egy trükkje. Miután vékony rétegben kiterítettük a placcon, hogy szépen megszáradjanak, kénezzük meg egy kicsit. A kén hatására ugyanis a dióbél szép fehér marad.