Forrás: Thinkstock
Gondolta volna, hogy a gomba nem csak finom, hanem egyenesen diétás is? Ha már unja a vasárnapi húslevest, akkor készítsen gombalevest.
Önmagával sűrítek
A kistarcsai Czeglédi Andrea 93 kilót fogyott, ezért odafigyel mindenre, hogy tartsa a súlyát.
A gomba nálunk nem sűrűn kerül az asztalra, mert az ötéves kisfiam nem rajong érte, de mivel mindent Update-liszttel készítek, ezért azt is azzal sűrítem. A krémes ételeknél jobban szeretem, ha saját magával tudom besűríteni, így még egészségesebb és finomabb is. Figyelnem kell arra, hogy mit eszem, mivel nálunk egyfajta családi örökség az elhízás, édesapám is emiatt hunyt el 27 évesen. A súlyomat két és fél éve tartom. A titkom leginkább a szénhidrát csökkentett tészta és liszt.
Minél több, annál jobb
Schobert Norbi is szívesen készíti ezt a levest, de szigorúan a diétás változatát.
Általában gombakeveréket használok, ez adja meg az igazi ízét. A hozzávalókat – gombát, vöröshagymát, fokhagymát, zellert és petrezselyemzöldet – felaprítom, utóbbit pedig olajon megpirítom. Erre jöhet a hagyma, és ha már üveges, akkor megy bele a gomba, só, bors és fűszerpaprika. Felöntöm vízzel, majd hagyom 10 percig főni. Hogy jó sűrű legyen, Update-lisztből és -tejfölből habarást készítek, ezzel sűrítem be. A csipetkéhez is Update-lisztet használok, amihez keverek egy darab tojást és szépen belecsipkedem a levesbe. A zellerzöldet csak a tálaláskor szórom a tetejére.
Naponta ehetjük
A gomba bár nehezen emészthető, mégis érdemes akár mindennap fogyasztani, mivel kalóriaszegény, mindemellett rengeteg fehérjét tartalmaz.
Az őzlábgombát csak rántani érdemes, mert levesalapanyagként összeesik, viszont a gyűrűs tuskógombát nyugodtan főzhetjük, de arra figyeljünk, hogy legalább 20 percen keresztül rotyogtassuk, mert nyersen mérgező – figyelmeztetett Takács Ferenc gyógynövényszakértő.
– A rizikéket és vargányát, és trombitagombaport is tehetünk bele ízesítésnek. Utóbbit azért nem ajánlom egészben, mivel befeketíti a levest, ez pedig nem mindenkinek gusztusos. Érdemes lenne beiktatni a mindennapi étkezésünkbe a gombákat, de vacsoránál inkább kerüljük a nehezen emészthetősége miatt. Szerencsére, ha leturmixoljuk, vagy elég sokáig főzzük, akkor a gyomrunknak is könnyebb lesz vele elbánni – magyarázta a szakértő.
Szárított vargányát bele!
Mautner Zsófi az Ízes életben mutatta meg, hogy ő hogyan készíti el az isteni finom gombakrémlevesét.
A hagyományos barna csiperkegomba mellett még szárított vargányát is teszek bele, ettől lesz nagyon finom a leves. Utóbbit előre beáztatom, mielőtt felhasználnám. Alapként újhagymát használok, így a gomba lesz a hangsúlyos az ételben. A felszeletelt hagymát olívaolaj és vaj keverékén dinsztelem meg, ami ha készen van, akkor mehet bele a csiperke.
Ezt jó sokáig hagyom és megvárom, hogy a saját leve ellepje. Erre teszem rá a beáztatott vargányát a levével együtt. Ezt körülbelül 15 percig hagyom rotyogni. Ezután teszek hozzá vizet vagy alaplevet, hogy a végén levest kapjunk és ne krémet. Mehet rá a só, bors, majd ha összeértek az ízek, akkor jöhet a botmixer és egy kicsi vaj még a végén, hogy krémesebb, fényesebb legyen a végeredmény.