Több mint 272 kiló étel landol a szemétben évente egy négytagú családnál! Az önök konyhájában mennyi vész kárba?
Forrás: Thinkstock
Ki kellett dobni, pedig milyen drága volt! Szorult össze a szíve valószínűleg már az összes háziasszonynak a világon. Magyarországon legtöbbször kész élelmiszerek kerülnek a szemetesbe. Ez részben annak az oka, hogy nem becsüljük meg megfelelően az adagokat. Vagyis túl nagy mennyiségben főzünk a családnak, és nincs, aki megegye a maradékot.
– Kutatások alapján a hazai háztartásokban leginkább főtt élelmiszerek kerülnek kidobásra, ezért az Esélyt az ételnek program keretében három hétig tanácsokkal látjuk el az embereket, hogyan is lehetne csökkenteni a fejenként évi 68 kilónyi mennyiséget – mondta a Borsnak Újhelyi Katalin, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület fejlesztési igazgatója. A résztvevők ötleteket olvashatnak majd a maradékok felhasználására, vagy az ételek fagyasztására.
– Kevesen tudják, hogy a pékáruk károsodás nélkül lefagyaszthatóak. Szükség esetén pár perc alatt kiolvad a sütőben. De kevesebb maradék keletkezik akkor is, ha megkérdezzük a családtagjainktól, mit ennének a héten és mikor lesznek otthon. Ezzel az adagok megbecsléséhez kapunk segítséget, így nem lesz annyi felesleg – árult el néhány tippet az igazgató asszony.
A maradékokat sem kell kidobni. Ha az előző napi levesből kimaradt néhány zöldség, abból másnapra finom saláta készülhet. Abonyi Orsolya dietetikus mondta el, ő hogyan szokta elkerülni, hogy ki kelljen dobnia a fel nem használt alapanyagokat.
– A már megunt sült húst és a kissé fonnyadt salátaleveleket össze szoktam keverni. A már barnás gyümölcsöket pedig a reggelihez használom fel, így csak a hibás részeket kell kidobni – említett néhány mindennapi megoldást Abonyi Orsolya dietetikus.
Érdemes figyelni a nem hosszan friss élelmiszerek lejárati idejét is, és időben felhasználni, vagy betenni a fagyasztóba.