Aktuális

Megoldják a vízhiányt? Polimergolyó helyettesíti majd a vizet

B. B. A.

Létrehozva: 2018.10.17.

Mosógépgyártók oldják meg a víz­hiányt? Olyan mogyoró nagyságú golyót fejlesztettek ki, amivel a mosásoknál rengeteg vizet lehet megspórolni, végül csaknem ki is válthatja annak használatát.

Egy automata mosógép legkevesebb 35 liter vizet fogyaszt mosásonként. Ha csak heti kétszer mos egy család, az havonta majdnem 300 liter – gyakorlatilag – elpocsékolt ivóvizet jelent, miközben ennél kevesebb is elegendő lenne. Mi­vel világszerte egyre sürgetőbb gond a víz fogyása, sokan igyekeznek hatékony és takarékos megoldásokkal előállni, hogy az emberek kevesebbet használjanak a szükségesnél.

Mi az a polimer?

A polimer a közhiedelemmel ellentétben nem a műanyagot jelöli. A legelső mesterségesen előállított polimer a bakelit volt, melyet 1907-ben szabadalmaztatott feltalálója, Leo Hendrik Baekeland. A polimereknek önálló alakjuk, térfogatuk van. Előnyeik: kicsi a sűrűségük, klasszikus értelemben korrózióállók, jó szigetelők és kicsi az előállítási költségük. A hőre lágyuló polimerek teljes mértékben újrahasznosíthatók.

80 százalékos spórolás

Az úgynevezett polimergyöngyök kifejlesztése forradalmi megoldásnak tűnik, amire egy dél-afrikai vállalkozó, Charl de Beer jött rá. Frissen mo­sott és vasalt ágyneműk bérbe adásával foglalkozott  nagyüzemben, évi 18 ezer szálláshelynek. Fokvárosban a vízhiány komoly válságot hozott, ami a vállal­kozását is ve­szélybe so­dorta: annyi vizet használt, hogy költségei egy év alatt megnégyszereződtek. A polimergyöngy ötletét a kényszer szülte számára, rájött, hogy ezzel helyettesíteni tudja a vizet. Végül elérte, hogy 80 százalékkal kevesebb vizet használt egy év alatt, mint azelőtt.

Vonzza a foltokat

Ezek a kis polimerek kémiai tulajdonságukból adódóan működnek: olyan  polaritásuk van, ami vonzza a foltokat és a szennyeződéseket – mondja Stephen Burkinshaw, az angliai Leeds Egyetem textilkémiai tanszékének vezetője, aki csoportjával to­vább­fejlesztette a dél-afrikai vállalkozó ötletét. Egy brit technológiai cég bevonásával már ké­szülnek is azok a mosógépek, amik ezekkel a pici gyöngyökkel működnek. Hat kiló ruha tisztításához 23 ezer darab polimergolyó kell, ami rengetegnek hangzik, de melléjük mindössze egy csésze víz kell. Charl de Beer napi tizennégy nagyüzemi mo­sással azt mondja, évi kétmillió liter vizet tud megspórolni, ami átszámítva 3,6 millió forint. A szabadalmat hét nagy mosógépgyártó is megvette. Az egyszerű háztartási fejlesztései ott tartanak, hogy egyelőre feleannyi vízre – körülbelül 17 literre – még szükségük van a polimergolyók mellett. 

Tisztaság szárazon?

Az áttörést láthatóan nem az ivóvíz kiváltása jelenti majd, hanem a tisztítás forradalmasítása. Az Unilever cég egy olyan tisztító spray-t dobott piacra, ami a hosszú ideig szekrényben tartott, de nem koszos ruhát képes felfrissíteni. A koszt nem távolítja el, de a ruha olyan lesz, mintha mosott lenne. Eltünteti a szagokat, a gyűrődéseket kisimíthatók vele. Az ősszel elővett vastagabb ruhákkal immár nem kellene többé a mosógépet terhelni. Egyetlen dezodor nagyságú flakon annyi tisztítóanyagot tartalmaz, ami 60 liter víznek felel meg. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek