Aktuális

Szerelemnek indult, tragédia lett belőle: álmában végzett szeretője a Nagycirkusz táncosnőjével

D.P.

Létrehozva: 2018.10.06.

Szerelemnek indult, tragédia lett belőle. Kalina István egy szoborral roncsolta szét áldozata fejét. Kegyetlen gyilkosság az ötvenes évekből. 

Véres pongyola

„Reggel 5 órakor, amikor felébredtem, Éva még aludt a hálószobában. Rágyújtottam egy cigarettára, és szétnéztem a lakásban. Egy bronz mellszobrot vettem észre, amely márványtalapzaton állt. Ekkor határoztam el, hogy a szoborral leütöm Évát, és a lakásban levő értékeket megszerzem.

Pénzre volt szükségem ahhoz, hogy lakást vegyek magamnak” – vallotta Kalina József, akit Ujj Gézáné született Plitt Éva extáncosnő meggyilkolásáért ítéltek el az ötvenes években. A táncosnő holttestét anyja, Plitt Eliotné fedezte fel 1953. augusztus 26-án a hálószobában. Paplannal volt letakarva, fején kék pongyola, amelyen átütött a vér.

Először magát ölte volna meg

Plitt Éva és Kalina József nyolc évvel korábban ismerkedtek meg a városligeti Nagycirkuszban, ahol a Ligeti Éva művésznéven ismert nő táncosnőként dolgozott. Viszonyuk lett, ám pár évvel később szakítottak. Kalina megnősült, kislányuk született, de a felesége elhagyta, mert a Protokémia Vegyszer és Konzervüzem egykori tisztviselője a kelleténél jobban szerette a lóversenyeket.
A férfi öngyilkosságot kísérelt meg, hogy visszaszerezze a feleségét: orvosságokat vett be, aztán mellbe szúrta magát. Nem tudni, hogy valóban meg akart-e halni, de túlélte. 

Szoborral gyilkolt

1953-ban a budapesti Keleti pályaudvaron találkozott régi barátnőjével, aki akkor már a Danuvia Gépgyár átképzős marósaként kereste a kenyerét. Megadta régi szerelmének a számát és a címét, ami után Kalina gyakorlatilag odaköltözött a nőhöz. Még az ablakokat is készségesen megtisztította, aminek Éva nagyon örült, mert korábban éppen ablaktisztítás közben szenvedett balesetet, és elment a kedve ettől a fajta munkától – olvashatók a szocializmus hajnalán történt tragédia részletei dr. Bodor Endre Élet elleni bűncselekmények című könyvében. 

Kalina egy ütéssel, álmában végzett a nővel, de mivel félt, hogy a csapás közben le fog esni a szobor márványtalapzata, előtte leszerelte azt. Úgy gondolta, ha ütés közben le­esik az alja, az csökkenteni fogja a sújtás erejét. Ami egyébként olyan erős volt, hogy a szobor megakadt a törött koponyacsontokban, és kifelé menet kisebb darabokat szakított ki belőle. 

Kalina megpróbálta tagadni az előre megfontoltságot, de a Legfelsőbb Bíróságot ez nem hatotta meg. Helybenhagyta a Fővárosi Bíróság ítéletét, amely halálra ítélte a férfit. Kalina Istvánt 1954. február 14-én kivégezték.

Ha érdeklik további, ehhez hasonló bűncselekmények, kattintson a szerző Facebook-oldalára!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek