Aktuális

Tudományos házikoszt

Bors

Létrehozva: 2018.10.21.

Ahogy az emberek között, az állatoknál is egyre gyakoribb az allergia és az elhízás, pedig az étkezéssel mindkettő orvosolható, a tünetek csökkenthetőek. Egy-egy ilyen táp vagy jutalomfalat a boltban sokszorosa az allergéneket is tartalmazó társainak, de otthon fillérekből készíthetünk „mindenmentes”  finomságokat.

Forrás: Thinkstock

Palotás Tímea egy túltenyésztett mopsz, a 10 éves Rocky Balboa gazdája. Kutyája évekig küzdött allergiával, vakarózott, hullott a szőre, emésztési problémái voltak – ahogy gazdija fogalmaz, gyakorlatilag mindenre allergiás. A zsengezsalya.blog.hu amatőr szakácsa ezért gondolta úgy, hogy ha magának és családjának képes jó ételt tenni az asztalra, megteszi ezt a kutyájáért is. – Az állatorvosunkkal együtt állítottunk össze egy menüt Rockynak. A jutalomfalatai mellett az ételét is főzöm, sőt most már több ismerősömnek is. Mivel a csirkére bizonyítottan allergiás, a legtöbb tápban pedig megtalálható, nem volt más választásunk – kezdte Tímea, aki sertéssel és marhával kényezteti Rockyt.

– A húsok mellett sok belsőséget kap: májat, szívet, vesét, lépet rizzsel, bulgurral, répával. A jutalomfalatokat teljes kiőrlésű liszttel készítem – mondta.

GYOMORKÍMÉLŐ DIÉTA

Ha szigorú baromfimentes diétát kell tartanunk, ami még a nem érzékeny gyomrú állatoknak is javasolt, nemcsak a két lábon járó madarakat kell elfelejteni, hanem a virslit, párizsit, májkrémet, szalámit, tojást, tojástartalmú tésztákat is, valamint gyakorlatilag az összes bolti tápot.

- Minden mennyiségben adható, a sertés és vaddisznó jól átfőzve; marha-, vad-, hal, nyúl-, ló- és kecs­kehús legalább felületi hőkezelve. Fogyasztható még a főtt nyelv, szív, vese, máj, tüdő és a színhús.

- Hús helyett a fehérjét pótolhatjuk még íróval, sovány tejtermékekkel, mint a joghurt, aludttej és a kefir, illetve zsírosabb sajttal, tejföllel és tejszínnel. Száz százalék húsnak felel meg a túró.

- A húst kiegészíthetjük zöldség- és gyümölcsfélékkel, de figyeljünk, hogy burgonya, édesburgonya, tökfélék, zeller, fehérrépa csak főve adható. Édes alma, sütőtök, répa, cékla, néhány gyümölcs, paprika és uborka akár nyersen is, reszelve az ételhez keverhetők.

- Ha nincs szükség gluténmentes táplálásra, ak­kor a gabonafélék közül a kuszkusz, bulgur, rozs, zab, tojásmentes tészták és az árpa is ad­ható hússal keverve.

- Gluténmentes táplálás esetén rizst, kölest, puffasztott amarántot, pohánkát, quinoát, chiamagot, kukoricadarát és útifűmaghéjat adhatunk a kutyának. 

Cicusoknak is jár a gondoskodás

A házimacskák természetes táplálékai, vagyis a rágcsálók, madarak dr. Fodor Kinga könyve alapján 55–65% vizet, 15–22% fehérjét, 8–12% zsiradékot, 2–5% szénhidrátot és 3–4% ásványi anyagot tartalmaznak – eszerint így is kell táplálnunk őket. Ha otthon főzünk, ez azt jelenti, hogy háromnegyed rész fehérjével (hús és halfélék, ezek származékai), egynegyed rész szénhidráttal és zöldségfélékkel számoljunk. Egy példa: egy főtt tojás és 100 gramm túró elég egy macskának egy napra, ehhez adjuk a zöldséget, főtt rizst. Egy átlagos súlyú macska napi adagja 3-4 részletben összesen 300–500 grammnyi eledel.
A macska nem szereti sem a túl hideg, sem a túl meleg táplálékot, és érdemes turmixolni is – különben kiválogatja a jobb falatokat. Az összetevőket folyamatosan váltogassuk, hogy változatos legyen.

SZIGORÚAN TILOS!

Bárhogy is néz esdeklőn blökink, vagy dörgölőzik a macskánk, a következő ételek mérgezőek is lehetnek számukra. Például a kakaó, csoki, ami bármely háziállat számára egyszerűen halálos. Hozzáadott cukrot egyébként a legtöbb konzerves kutyatáp tartalmaz ízfokozóként.

KUTYÁK: A citrusfélék gyomorbántalmakat okoznak és az idegrendszerre is hatással lehetnek. A szőlő magja vesebetegséget okozhat, a cseresznye, barack és paradicsom pedig szívritmuszavart. Az alma magjaitól sokk alakulhat ki. Az avokádó légzészavart okozhat. Bármilyen édesítőszer egyszerűen méreg, amibe bele is halhat az állat. A kutyák szervezete nem érzékeli a különbséget cukor és mesterséges édesítő között, hasnyálmirigyük azonnal rengeteg inzulint termel, hipoglikémia lép fel.

MACSKÁK: A közhiedelemmel ellentétben a macskák képtelenek megemészteni a tejet, tejtermékeket. A nyers sertés- és vadhús tilos a benne található Aujeszky-betegséget okozó vírus miatt. A nyers tojás rendszeres fogyasztásával bőr- és látásproblémák alakulnak ki. A kakaó szívleálláshoz vezethet. A hagymában, fokhagymában lévő anyagok vérszegénységet okoznak. Az alkohol kis mennyiségben is kómát okozhat.

Mintaétrend (egész napi adagok):

50 g tonhalkonzerv levével, 100 g főtt rizs, 50 g főtt répa, 1 mk. só.
300 g nyers darált marhahús, 100 g főtt tészta, 1 db főtt tojás, 50 g zöldség, 1 mk. só.
400 g főtt csirkehús, 100 g főtt rizs, 1 kk. almareszelék, 1 mk. élesztő, 1 mk. só.
350 g májkrém, 1 db főtt tojás, 100 g főtt rizs, 1 mk. búzakorpa, 1 csipet só.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek