Ahogyan hűl a levegő, egyre gyakrabban kívánjuk meg a tartalmasabb ételeket. Egy jó cupákos körömpörköltnek pedig ki tud ellenállni?
Kell bele a füstölt íz
Szendrei Bence, a MasterChef Junior zsűritagja szerint a jól megszokott, hagyományos körömpörköltet is meg lehet bolondítani, hogy még finomabb legyen.
– A titka a jó minőségű alapanyag, ha lehet, egészségesen, szabadban nevelkedett állat húsát válasszuk. Nagyon szeretem, ha van benne egy kis füstölt íze, ezért szoktam beletenni füstölt bordavéget vagy húst. A hagymát szigorúan sertészsíron kell megpirítani, majd a szokott módon készítsünk pörköltalapot. Ha nagyon jó körömpörköltet szeretnénk, akkor ne vízzel, hanem alaplével öntsük fel, amely készülhet sertésből vagy csirkéből is. Ettől lesz egy nagyon finom, intenzív ízű alapunk, amibe mehet a megtisztított, feldarabolt köröm. Fedő alatt szépen lassan kell készre főzni.
Fontos: legyen diétás a köret!
Schobert Norbi szerint a diétázók is ehetik nyugodtan a körömpörköltet, amire igazán oda kell figyelni, az a megfelelő, szénhidrátcsökkentett köret.
– A körömpörköltet sertészsíron a legjobb elkészíteni. Ezen megpirítom a 300 gramm vöröshagymát, a 2 darab felkockázott tv paprikát és 5 gerezd fokhagymát. Amikor üvegesre pirult a hagyma, akkor fűszerpaprikát, csípőspaprika-őrleményt, fűszerköményt és borsot szórok bele. Ebbe teszem az 1 kiló megtisztított, darabolt sertéskörmöt. Sóval együtt teszek bele egy babérlevelet is, ez még jobban kihozza az ízeket. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön, körülbelül négy órán át főzöm. Figyelni kell a vízre, hogyha elfőtt, akkor legyen utánpótlás, nehogy odaégjen. Köretként Update orsótésztát vagy Update szeletelt fehér veknit fogyasztok hozzá.
Lábos helyett kukta
Mautner Zsófi szerint a körömpörkölt igazi macsó, férfias étel, de ő mégis a hagyományos elkészítésre esküszik.
– Nagyon hosszú időn keresztül kell főzni, de megéri a fáradtságot, bográcsos kerti partiknál pedig egy tuti bevált recept. Három evőkanál sertészsírt felolvasztok egy nagy kuktában, amihez rögtön jöhet az 1 kiló finomra vágott hagyma. Soknak tűnhet, de ez adja majd meg igazán a pörkölt szaftját. Teszek rá egy pici sót, majd jöhet a pirospaprika, és egy nagyon picike vizet is öntök hozzá. Erre jöhet a kockázott köröm, borsozom, majd felöntöm az egészet vízzel. Egy darab paradicsomot és zöldpaprikát is teszek bele, mert nagyon finom ízt adnak az ételnek. Lefedem, és a kuktában körülbelül másfél-két óra alatt puhára főzöm. Kovászos uborkával és főtt krumplival tálalom.
Praktikus: jégkockaként fagyassza le a levet!
Rengeteg étel hozzávalója az alaplé, amelyet sokan úgy készítenek el, hogy forró vízbe bedobnak egy húsleveskockát. Ennél azonban sokkal jobb, ha Szendrei Bence tanácsaira hallgatunk.
– A húsalaplevet sokáig kell főzni. Sütőben, magas hőfokon aranybarnára pirítsuk le a sertéscsontokat, majd tegyük fel főni, mint egy húslevest, tehát zöldségekkel, sóval együtt. Két-három óra főzés után lesz igazán finom, húsízű a lé, sőt nyugodtan forralhatjuk is, hogy még jobban kifőjenek az ízek. Ha szeretnénk ebből eltenni is, hogy ne kelljen mindig újat készíteni, akkor só nélkül készítsük az alaplevet, és főzzük jó sűrűre. Várjuk meg, amíg kihűl, majd öntsük jégkockatartóba és mehet a fagyasztóba! Ha szükségünk van alaplére, akkor ezt a kockát kell beledobnunk forró vízbe és olyan lesz, mintha éppen akkor készítettük volna – magyarázta a séf.