Aktuális

Jövőre már az egy kilogramm sem lesz a régi

Bors

Létrehozva: 2018.11.14.

Forrás: Pixabay

Noha folyamatosan használjuk a mértékegységet, bele se gondolunk, mi alapján határozzák meg, mi számít egy kilogrammnak. Eláruljuk: egy Párizsban őrzött, Le Grande Kilo nevű platina-irídium hengerhez kalibrálnak mindent - ez az egy kilogramm etalonja. Illetve ez volt eddig.

Jövőre ugyanis nagyon valószínű, hogy az 1889 óta használt tömb egyszerű műemlékké válik, a tudósok szerint ugyanis többé már nem alkalmas arra, hogy meghatározza a tömeg alap mértékegységét - miután az idők során veszített az atomszámából, és így a tömegéből is. Azaz már nem egy kiló.

Mondjuk a csökkenés hétköznapi szemmel nézve nem számottevő - kábé egy szempillányi -, ám tudományos szempontból igenis az. Nem csak az elméleti területen, de példának okáért a gyógyszeriparban is súlyos következményei lehetnek az emiatt kialakuló félreméréseknek - írja a BBC bejelentése alapján a 24.hu.

A javaslatról pénteken szavaznak Versailles-ban. Valószínű, hogy el is fogadják, május 20-án pedig nyugdíjba vonul a Le Grande Kilo. Helyette egy kvantummechanikai tételen, a Planck-állandón alapulna innentől, mit is nevezünk egy kilogrammnak. (Azaz maga az egy kilogramm értéke továbbra sem fog változni, csak pontosabb lesz - és az állandónak köszönhetően pontos is marad mindörökké.)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek