Aktuális

Nem mókás a pókhas a gyereknél

Hu-Zo

Létrehozva: 2018.11.14.

Forrás: Thinkstock

Pókhasúnak mondja a népnyelv azokat a gyerekeket, akiknek a hasa feltűnően elődomborodik, miközben kezük-lábuk a testükhöz képest vékony. Itt nem csak a kinézetről van szó: ezt a jelenséget legtöbbször hasfájás, gyakori székletürítés is kíséri – ráadásul nagy mennyiségben.

– Az ételek felszívódásának, hasznosulásának zavara áll fenn ezekben az esetekben, és ennek több oka lehet, de leggyakrabban lisztérzékenységre, más néven cöliákiára lehet gondolni – mondja dr. Polgár Marianne, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyász-gasztroenterológusa.

A cöliákia tünetei gyerekkorban először általában a gluténtartalmú ételek (búza, árpa és rozs) bevezetése után jelentkeznek. A babakekszek, a babapiskóta, a kiflicsücsök, a gabonatartalmú pép mind tüneteket okozhat. Egy idő után a cöliákiások a puffadt hasú, nélkülöző afrikai gyerekekre hasonlítanak, hiszen valójában ők is éheznek: hiába esznek, fogynak, és a rossz felszívódás miatt tápanyag­hiányuk van. Diétával lehet a panaszokat megszüntetni, illetve megelőzni az állapot további romlását. A diétát nagyon komolyan kell venni, és egy életen át tartani kell.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek