A tehéntej, a tojásfehérje és a búza az a három alapanyag, ami a leggyakrabban panaszokat vált ki a magyarok-nál. Ez derült ki több mint hatezer laboratóriumi vizsgálat eredményéből.
Forrás: Thinkstock
Ételintoleranciára utaló panaszok miatt vizsgáltak több ezer pácienst, és több mint 50 százalékuknál mutattak ki érzékenységet a tehéntejre, bő 40 százalékuknál a tojásfehérjére, majdnem harmaduknál pedig a búzára – ismertette dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke.
Az is kiderült, hogy a megvizsgáltak negyede érzékeny az üdítőgyártáshoz felhasznált kóladióra, 12 százalék pedig a sörélesztőre. Az első tíz, leginkább ételintoleranciát kiváltó alapanyag között van még a kecske-és a juhtej, férfiaknál az árpa, nőknél a kukorica. Érdekesség, hogy minden tizedik betegnél az agar-agar nevű tengerivörösmoszat-származék is felelős volt a kellemetlen tünetekért.
– Jogos a kérdés: ki a csoda eszik tengeri vörösmoszatot? A válasz: sokan fogyasztunk agar-agart, csak nem tudunk róla. Az élelmiszeriparban E406 néven alkalmazzák zselésítő és sűrítőanyagként, stabilizálószerként. Joghurtokban, lekvárokban, édességekben, fűszerkeverékekben egyaránt előfordulhat – magyarázta Takáts Alajos.
Hangsúlyozta: sok esetben nagyon nehéz összefüggést felfedezni az elfogyasztott ételek és a panaszok között. Sokan éveken át szenvednek az ételintoleranciától vagy szedik a tünetenyhítő gyógyszereket anélkül, hogy tudnák, mi a bajuk.