Aktuális

A tökéletes karácsony titka

Bors

Létrehozva: 2018.12.20.

Karácsony előtt sokan vásárolunk néhány dekoratív desszertet, szaloncukrot, gasztroajándékot kedvenc cukrászdánkban. Most neves cukrászok árulják el titkos receptjeiket, így otthon is belefoghatunk az ínyencségek elkészítésébe.

­Esterházy-torta
diétás, szénhidrátcsökkentett, cukor- és gluténmentes

Hozzávalók a tésztához:
13 M-es tojás • 50 g eritrit (vagy ízlés szerint) • 390 g darált dió • 30 g gluténmentes zabliszt • 20 g útifűmaghéj
Krémhez: 1 liter mandulatej • 25 g eritrit (vagy ízlés szerint) • 140 g vaníliás pudingpor • 700 g növényi tejszín • 1 ek édesítő a tejszínhez • 250 g darált dió • 50 g rumaroma
Esterházy-mintához: 200 g cukormentes fehér csoki • spricceléshez cukormentes étcsokoládé

Mennyiség: 20 szelet
Eszköz: 24 cm-es tortakeret

Elkészítés:
1. A tojásfehérjét az édesítővel nem túl kemény habbá verjük, majd belekeverjük a lisztet és a diót. A masszából öt lapot kenünk ki szilikonos sü­tőlemezre. 210 fokra előmelegí­tett sütőben tíz perc alatt készre sütjük.
2. Krém: a 8 dl mandulatejet az édesítővel felforraljuk, a maradék 2 decivel a pudingport csomómentesre keverjük, majd a kettőt összeöntve sűrű pudinggá főzzük és kihűtjük.
3. A tejszínt az édesítővel kemény habbá verjük. A kihűlt pudingot robotgéppel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a darált diót és a rumaromát, valamint apránként a habbá vert tejszínt is.
4. A tortát keretben töltjük be, hogy szépen megálljon. Öt piskótalapból és négy réteg krémből fog állni a tortánk. A krémet úgy osztjuk el, hogy a torta oldalát is körbe tudjuk kenni vele. A torta oldalát fésűkártyával tetszőlegesen mintázzuk, majd félórára hűtőbe tesszük. Ezután a torta tetejét leöntjük gőz fölött felolvasztott fehér csokival, az olvasztott étcsokival pedig egy kanál segítségével csíkokat húzunk és hústűvel Esterházy-mintát készítünk. Ha a csoki megdermedt, tejszínhabbal tetszőlegesen díszíthetjük.
5. A tortát egy éjszakát állni hagyjuk, másnap szeleteljük és tálaljuk. 

Narancsos- étcsokis szaloncukor

Hozzávalók a krémhez:
150 g étcsokoládé • 100 ml tejszín • 2 nagyobb narancs héja + leve
A csokiburokhoz: 330 g étcsokoládé

Elkészítés:
1. A tejszínt, a narancs levét és héját 80 fokra felmelegítjük, majd hozzáadjuk a 150 g étcsokoládét és jól elkeverjük. Hagyjuk kihűlni kb. 30 fokra.
2. A csokiburokhoz vízgőzön felmelegítünk 200 g csokoládét 45 fokra, majd a tűzről levéve hozzáadunk 50 g csokoládét és állan­dó keverés mellett visszahűtjük 30 fokra.
3. Majd elkészítjük a szaloncukor hüvelyrészét, megtöltjük a formát csokival, s a felesleges csokit kicsorgatjuk belőle, hagyjuk kihűlni, megszilárdulni.
4. Ha megszilárdult, töltsük bele a kihűlt krémet, majd kb. félórára tegyük hűtőbe.
5. Ez idő alatt melegítsük fel a maradék csokoládénkat ismét 45 fokra, a vízgőzről levéve tegyük bele a csokoládépasztillákat és állandó keverés közben hűtsük vissza 30 fokra.
6. Majd ezzel a csokoládéval készítsük el a bonbon talprészét.
7. Tegyük ismét 30 percre hűtőbe és kiüthetjük a kész szaloncukrot.

Sticky toffeepuding karamellszósszal

Hozzávalók a süteményhez:
380 g datolya • 250 g víz • 130 g vaj • 210 g barna cukor • 1 vaníliarúd • 60 g melasz • 3 L-es méretű tojás • 150 g tej • 270 g liszt • 1 csipet sütőpor • 1 csipet szódabikarbóna • kevés só • vaníliafagylalt
Karamellöntethez: 300 g tejszín •  100 g vaj • csipet fahéj • csipet gyömbér • csipet szegfűszeg • 200 g cukor

Sütemény elkészítése:
1. A datolyát a vízzel felforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük, és szobahőmérsékletűre hűtjük.
2. Ezután a vajat barna cukorral, a vaníliarúd kikapart magjával és a melasszal kihabosítjuk, majd hozzáadagoljuk a tojásokat és még tovább habosítjuk.
3. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót összeszitáljuk és a habosított anyagokhoz keverjük.
4. Ezután adjuk hozzá a lehűtött datolyapürét és a tejet.
5. Kivajazott formába öntjük, és 180 fokon, gőzös sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Karamellöntet elkészítése: A tejszínt és a vajat felolvasztjuk egy csipet fahéjjal, egy csipet gyömbérrel és szegfűszeggel. Utána 200 g cukrot megkaramellizálunk, és összekeverjük a tejszínnel.

Tálalás: A süteményt szeletekre vágjuk. Ráöntjük a karamellöntetet a szeletekre, s egy gombóc vaníliafagyit teszünk a tetejére.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek