A szocializmus idején kis túlzással a löncshús, turista szalámi, télifagyi és a négercsók jelentették Közép- és Kelet-Európa gasztronómiáját és mindössze a Ladában csempészett banán vagy más termékeken keresztül lehetett megízlelnie egy magyarnak. A rendszerváltás után aztán hazánkat is elérte az úgynevezett gasztroforradalom, melyről rengeteget megtudhatnak a Spektrum Volt egyszer egy Vadkelet – Emir Kusturicával című műsor ötödik, záró epizódjából csütörtök este 22 órától.
Az adásban többek között családi vendéglőjével már az 50-es évek óta a szakmában dolgozó Rosenstein Tibor is mesél, aki úgy emlékszik, hogy az akkori vezető politikusok az egyszerű ételeket kedvelték, hiszen Kádár János kedvence a paprikás krumpli volt, míg Nyikita Hruscsov 1958-ban a margitszigeti nagyszállóban tokaji erőlevest és kacsasültet evett. De a veterán vendéglős arról is beszélt, hogy akkoriban még a konyhában sem volt szabadság.
– A szocializmus választéka: hagyományos ételek, szigorúan egyformán tálalva, egyforma adagokban. Ellenőrzéskor lemérték a marha-csirke-sertéshúst, és ha valamelyikből több volt, a másikból meg kevesebb, kaptam egy fegyelmit. Aztán voltam kiváló dolgozó, majd megint kaptam egy fegyelmit – mesélte a műsorban Rosenstein, hozzátéve, hogy a banán csak a protekciósoknak jutott, és a narancs olyan különlegességnek számított, hogy a pult alól árulták, és sokszor már a pályaudvarról el sem jutott a zöldségesig.
Az adásban feltűnik még a magyar vendéglátás egyik fenegyereke, Bíró Lajos, illetve az a Széll Tamás, aki a Bocuse d’Or szakácsversenyen 2017-ben negyedik helyet szerzett.