Az év végi ünnepekkel egyre több asztal roskadozik a finomabbnál finomabb karácsonyi menüsortól. Ilyenkor még a legnagyobb hűtőkkel felszerelt konyhákban is komoly logisztikára van szükség ahhoz, hogy mindennek meglegyen a helye.
Forrás: Thinkstock
Húsleves, halászlé, töltött káposzta, bejgli, süti, sült hús. A legtöbb család asztaláról ezek az ételek biztosan nem fognak hiányozni az elkövetkezendő napokban. A karácsonyi ételmennyiségnek éppen az az előnye, ami a hátránya is. Sokáig eláll, persze csak akkor, ha gondosan tároljuk. A toros- vagy éppen töltött káposztának például kifejezetten jót is tesz, ha nem frissen van tálalva, hanem egy-két nap után kerül a tányérra. Na de addig hova tegyük? Sok háziasszony esküszik arra, az ételek kisebb adagokba kiporciózva kikerülhetnek a teraszra is. Szendrei Bence, a MasterChef Junior férfi zsűritagja szerint ezt a megoldást hanyagolni kéne.
– Én nem vagyok annak a híve, hogy az ételt a szabadban tároljuk. Megtalálhatják a kóbor állatok, eshet az eső, kiszámíthatatlan az időjárás – mondta.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Borsot úgy tájékoztatta: a normál hűtő hőmérsékletéhez hasonló hőmérsékleten (0 - +5 0C) ajánlott csak a szabadban tárolni hűtést igénylő ételeket, de csak ha nagyon muszáj.
– A kitett ételek szennyeződhetnek, a hőmérséklet is ellenőrizetlen, gondolni kell a napsütés okozta melegebb időszakokra, illetve fagypont alatti hőmérsékletingadozásokra is! Ha mégis kikerülnek, akkor azokat szennyeződéstől védetten ajánlott becsomagolni, lefedni, úgy, hogy az időjárási helyzetektől is védettek legyenek – tájékoztatta a Borstot a Nébih. A nappali hőmérséklet megfelel az ünnepek alatt, de éjszakára irány a hűtő!
A halászlé és a húsleves gyorsan romló étel, kitűnő táptalaj a megbetegedést okozó mikrobák számára, ne tároljuk több napnál tovább! – hívja fel a figyelmet a Nébih. A húslevest úgy tegyük el, hogy külön szedjük a tésztát és a zöldséget a létől. Ha benne maradnak, könnyen elázhatnak, és előbb is romlik meg. A halászlére ugyanakkor ez nem igaz Szendrei Bence szerint.
– A halászlé egészen nyugodtan tárolható a hallal együtt. Ha külön szednénk, akkor a hal nagyon hamar kiszáradna – mondta el a Borsnak Bence.
A sütemények tárolására a legjobb egy 8-10 fokos kamra. Ha nincs ilyenünk, akkor a megmaradt süti oldalához illesszünk fóliát, így akár 3-4 napig is tartható az édesség. A simítózáras tasak a legjobb a tartósításra, de a frissen tartó fóliával betekert édességet is még tegyük bele egy zacskóba.